Bar-Boljare kreće do kraja 2014.

Kineska Exim banka odobrila je 687,65 mil EUR vredan kredit za gradnju prve deonice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

14:02

Default images

Kredit sada ide na saglasnost Vladi Kine i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mesec i po, crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i najavio početak radova do kraja ove godine.

Vlada Crne Gore u julu prošle godine prihvatila je ponudu kineskih kompanija CCCC i CRBC za izgradnju prve deonice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, vrednu 809 mil EUR, čija gradnja bi trebalo da traje četiri godine, javila je RT Crne Gore.

Učešće države u gradnji te deonice autoputa iznosi 120 mil EUR, a kreditom kineske Exim banke će se finansirati preostali deo investicije.

Preduslov za dolazak kineskih državnih građevinskih kompanija je da Crna Gora i Kina potpišu međudržavni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata, koji treba da bude verifikovan u parlamentu.

Predstavnici kompanije CRBC su ranije ove nedelje informisali predsednika Vlade Mila Đukanovića da su stvoreni preduslovi za finalizaciju formalne procedure za skoro potpisivanje Ugovora o finansiranju i početku realizacije tog značajnog projekta

Tada su istakli da očekuju da i sa crnogorske strane bude dobijeno "zeleno svetlo" kroz parlamentarnu proceduru verifikacije Zakona i Ugovora o autoputu, kako bi radovi mogli da počnu.

Posebno su istakli spremnost za angažovanje domaće radne snage i potencijala, kao i da tokom trajanja radova organizuju edukaciju studenata za oblast izgradnje puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: