NS: Smanjenje plata nije dovoljno

Predsednik Nove stranke (NS) Zoran Živković rekao je da bez dodatnih mera neće biti ostvaren cilj koji predviđa uštedu od 700 miliona evra.

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

13:07

Default images

"Siguran sam da postoji plan pošto plan ušteda može da se napravi relativno lako pa čak i ova vlada može to da uradi. Mislim da (premijer Aleksandar) Vučić ili nije shvatio sve detalje plana ili se plaši da ih sve iznese u jednom trenutku tako da ćemo morati da sačekamo rebalans budžeta gde ćemo videti pravu sliku tih mera", rekao je Živković agenciji Beta.

On je ocenio da je premijer Vučić sinoć na Radio-televiziji Srbije (RTS) potpuno neprofesionalno predstavio mere tako da nije moglo da se zaključi koliki su to iznosi, koliki je to procenat, koliko je to u apsolutnom iznosu.

"To je više bila jedna politička priča a manje jedan ozbiljniji ekonomski projekat. Nadam se da ćemo u toku dana od nekoga ko se razume u ekonomiju i budžet i u stanje u javnim finansijama čuti precizniju verziju tih mera pa ću na osnovu toga moći da donesem bolje zaključke", kazao je Živković.

On je naveo da prema grubim podacima predstavljene uštede neće biti dovoljne jer bez dodatnih mera neće biti ostvaren cilj od 700 miliona evra godišnje uštede.

"Verovatno se predviđa povećanje PDV-a što bi bilo pogubno u ovom trenutku za i onako bolesnu srpsku privredu", kazao je Živković.

On je ocenio da mere treba da podrazumevaju otpuštanje kategorije "dovedenih u javnih sektor".

"To su oni koji su zadnjih 10 godina dovedeni za ruku i zaposleni samo zato što su iz neke partije", kazao je Živković.

On je ocenio da ne sme da bude smanjenje plata i penzija lineralno, posebno plata, nego da se onima koji ne rade plate smanje a onima koji dobro rade plate i povećaju kao što su na primer vaspitačice, profesori i lekari.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da plate u javnom sektoru do 25.000 dinara neće biti smanjene, a sve ostale najverovatnije će biti smanjene linerano za 10 ili 10,5 odsto.

On je za RTS rekao da će od smanjenja biti zaštićeno 60,2 odsto penzionera sa primanjima do 25.000 dinara.

"Nikome nećemo dirati penziju do 25.000 dinara a preko toga ići ćemo u progresivno smanjenje", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: