Alibaba osvaja svet

Najveća kineska kompanija za internet trgovinu stiže na Volstrit sa iskustvom titana zapadnog biznisa

Izvor: Politika

Sreda, 17.09.2014.

16:09

Default images

"Alibaba nije kompanija iz Kine. Mi smo slučajno internet firma koja posluje u Kini”, poručio je uoči prve prodaje akcija te firme na Volstritu, zakazane za 19. septembar, Džek Ma (49), diplomac Učiteljskog fakulteta u Hangdžouu i osnivač "Alibabe”, najveće kineske kompanije za internet trgovinu.

Osnovana u stanu Maa 1999. u Huangdžouu, "Alibaba” je danas velika enigma berzi i investitora razvijenog sveta. "Alibaba”, za koju prema anketama Rojtersa 88 odsto Amerikanaca nikada nije čulo, jeste internet kompanija sa većim poslovnim obrtom od zapadnih takmaca, poput "Amazona” i "Ibeja” zajedno.

Kupujući i prodajući robu i usluge, najmanje 100 miliona korisnika uloguje se svakodnevno na sajtove trgovinskog sistema "Alibaba” preko koga je lane prošlo 14,5 milijardi porudžbina po ukupnoj vrednosti robe od preko 248 milijardi dolara. U četvrtom kvartalu 2013. godine 231 milion ljudi kupilo je preko "Alibabe” nešto: od svežih novozelandskih dagnji i američkih trešanja do "Prada” torbi i lekova iz Nemačke. Američki takmac "Ibeju” opslužio je u ista tri meseca "tek” 140 miliona ljudi.

Koliko tačno vredi "Alibaba” i po kom računovodstvenom modelu? Kakva je unutrašnja struktura odlučivanja u njenom upravnom odboru? Ko su sve deoničari? Bez jasnog odgovora na ova pitanja berza u Hongkongu odbila je da primi "Alibabu” na svoj teren, dok je američka komisija za hartije od vrednosti tri puta vraćala papire "Alibabi” radi pojašnjenja principa poslovanja.

"Mi smo žestoka i zatvorena ekipa”, lakonski je Ma nedavno opisao poslovni stil grupe osnivača "Alibabe”.

Zaljubljenik u engleski jezik, Ma Jun ("Džek” je zapadnjačka alternativa pravog imena) ušao je u biznis nakon slučajno upriličenog zadatka u Ministarstvu spoljne trgovine Kine. Naime, Ma je svojevremeno dobio zadatak da kao službena pratnja pođe "sa jednim strancem” u obilazak Velikog zida. Stranac bio je Džeri Jang, suosnivač "Jahua”, jednog od vodećih američkih internet pretraživača.

Posle susreta sa Jangom, Ma je sa još 17 drugara pokrenuo firmu sa idejom da kineske potrošače, sve imućnije i sve željnije razne robe, poveže sa prodavcima preko interneta.

"Kineski mozak jednako je dobar kao i kefalo drugih, i baš zato se mi usuđujemo da se nadmećemo sa Amerikancima. Ako smo dobar tim, i znamo šta želimo, onda jedan naš može da pobedi 10 njihovih”, izjavio je Ma u video-zapisu na koji se poziva londonski "Fajnenšel tajms”.

U "dobrom timu” četiri nezavisna direktora "Alibabe” ipak imaju ključnu reč u kreiranju poslovne vizije i strategije firme, koja zapošljava 22.000 ljudi, posluje sa partnerima u 240 država preko računovodstvene firme registrovane na Kajmanskim ostrvima.

"Alibabin” kvartet čine, osim Džek Maa, još Džozef Caj, advokat rodom sa Tajvana, školovan na američkom univerzitetu Jejl, potom dugogodišnji savetnik u američkoj računovodstvenoj firmi KPMG Megi Vu, i Majkl Jao, diplomac univerziteta u Pensilvaniji, službenik američke investicione banke Goldman Saks zadužen za privatizaciju kompanije "Petro Čajna”, a potom šef filijale banke Rotšild u Hongkongu.

Ekspertski tim u rukovodstvu "Alibabe” skrojio je tako početkom milenijuma strategiju osvajanja tržišta Kine u trenutku silovitog ekonomskog uspona zemlje sa 1,3 milijarde stanovnika. "Alibaba” je danas firma koja obezbeđuje dva odsto BDP-a Kine, ostvarujući rast prometa od 50 odsto na godišnjem nivou.

Obožavan kao kultna ličnost potekla iz naroda, Džek Ma je istovremeno prebogat čovek i jedna od najuticajnijih društvenih ličnosti Kine – izvan arene tamošnje političke elite.

"Posle Volstrita, ’Alibaba’ će razviti biznis u SAD i u Evropi i nikako nećemo odustati od tržišta u Aziji”, najavio je Ma.

Berzanski eksperti očekuju da će "Alibaba” u petak – prvog dana trgovanja akcijama te firme na Volstritu – oboriti rekord po količini skupljenog kapitala u odnosu na sve prethodne domaće i strane debitante u finansijskom srcu Amerike. Šta god da bude na berzi, američki "Jahu” u ovom trenutku poseduje gotovo četvrtinu (23 odsto) akcija "Alibabe”, prenosi Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: