Farma servera u Lici za IT gigante?

Hrvatski premijer Zoran Milanović planira da ponudi informatičkim kompanijama dobre uslove za gradnju farmi servera u planinskim delovima Hrvatske.

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

12:49

Default images

Milanović će se tokom službenog puta u SAD, u organizaciji Američke privredne komore, sastati sa vodećim ljudima pet velikih američkih kompanija, IBM, HP, Majkrosoft, Orakl i Cisko sistems, piše Novi list.

Kako se navodi, Hrvatska ima nekih prednosti, ali i mana kada su ovakve investicije u pitanju. Farme servera zahtevaju hladne klimatske uslove, dobru povezanost optičkim kablovima i izuzetno mnogo energije. Lika kao potencijalna lokacija ima najbolje izglede, a pretpostavlja se da će hrvatska vlada ponuditi upotrebu velike mreže koja bi se razvela po čitavoj Hrvatskoj, koristeći, između ostalog, i stare vojne kanalske resurse.

Ono što u ovom trenutku deluje kao najveći problem je energija, ističe list. Hrvatska nema veliku proizvodnju električne energije, a farme servera najčešće troše kao naselja od 30-40 hiljada ljudi.

S druge strane, velike IT kompanije obraćaju i pažnu na ekologiju, pa se obično traži da veći deo utrošene energije bude zapravo zelena energija, a Hrvatska je još daleko od takvih mogućnosti.

Zanimljivo je da bi ovakav projekt, kada bi došao u Hrvatsku, najpre oživeo građevinsku industriju, jer sama izgradnja ovakvih zgrada podrazumeva investiciju od oko 100 miliona evra.

S druge strane, lokalni informatički stručnjaci uopšte ne bi bili na velikoj dobiti, jer u odnosu na ulaganje, ovakvim farmama nije potrebno mnogo obučene radne snage, pa su mnogo važniji stručnjaci i radnici na bezbednosti i električari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: