Mundijal gurnuo Brazil u recesiju

Brazilska privreda je u drugom tromesecju uronila u recesiju, prvi put od globalne finansijske krize 2009. godine.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

19:20

Default images

To je posledica oštrog pada investicija i Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je narušilo poslovnu aktivnost.

Najveća južnoamerička privreda pala je u drugom tromesečju 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto domaći proizvod oslabio 0,2 odsto, što znači da je zaronila u recesiju, koja se definiše kao pad privrede dva tromesečja zaredom.

U drugom tromesečju su investicije pale za oštrih 5,3 odsto, što je njihov najveći pad od 2008. godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula 1,5 odsto, već četvrti kvartal zaredom, piše Jutarnji list.

Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja Svetskog fudbalskog prvenstva u junu i julu, jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnima kako bi sprečili saobraćajne gužve i ostale logističke probleme.

Pojačana potrošnja turista zbog fudbalskog prvenstva nije mogla sprečiti pad privrede.

"U tom periodu je bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu hteli da svoj odmor provedu u gužvi sa navijačima, izabrali druge destinacije", izveštava BBC iz Rio de Žaneira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: