Ukrajini će trebati još milijardi

Ukrajini će po svoj prilici biti potrebne milijarde dolara dodatne pomoći ukoliko sukobi na istoku zemlje potraju i iduće godine, upozorio je MMF.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

18:42

Default images

MMF je dodao će samo za pokrivanje nedostataka u rezervama centralne banke biti potrebno 19 milijardi dolara do kraja 2015.

Čak i ukoliko sukobi budu ublaženi u narednim mesecima, ekonomija Ukrajine će potonuti 6,5 odsto ove godine, uz minimalan rast iduće, navodi MMF.

Analitičari, međutim, veruju da će šteta naneta ukrajinskoj privredi biti znatno veća, navodi američka agencija AP.

"Okončanje konflikta nije na vidiku, pa je gotovo nemoguće praviti prognoze. Ovogodišnja recesija biće duboka, možda i do minus osam odsto, i neće doći do privrednog oporavka iduće godine", smatra predsednik odeljenja za istraživanje tržišta u usponu londonske banke Standard Čarterd Timoti Eš.

MMF, koji je Ukrajini u martu odobrio program pomoći vredan 17 milijardi dolara, navodi da ekonomiji te zemlje, pored sukoba, prete rizici i u vidu nerešenog spora sa Rusijom oko cene gasa i dugovanja za ranije isporuke gasa.

U zamenu za novac iz paketa pomoći, Ukrajina mora da smanji javnu potrošnju i prođe kroz bolne reforme, što je težak zadatak za bilo koju vladu, čak i onu koja nije u ratu. Održivost programa pomoći MMF-a Ukrajini zavisiće od razvoja situacije u narednih nekoliko meseci. Ukoliko borbe ne prestanu, biće potrebna nova strategija, koja bi uključivala znatno veću finansijsku pomoć, procenjuje MMF.

Fond navodi da će povećana potrošnja Kijeva na odbranu, banke i državnu energetsku kompaniju Naftogas dovesti do većeg od očekivanog budžetskog deficita u 2014, zbog čega će vlada morati da reže potrošnju i u narednim godinama.

Postojeći program pomoći predviđa budžetski deficit d 3,5 miliajrdi dolara do kraja 2015. i to prema optimističnom scenariju, navodi MMF, dodajcuhi da će biti potreban novac i za obnovu uništene infrastrukture i domova na istoku zemlje kada sukobi budu okončani.

Istočni ukrajinski region Donbas beležio je oko četvrtinu ukupne industrijske proizvodnje i izvoza i 16 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Zbog konflikta se, međutim, prognozira pad BDP-a tog regiona od čak 20 odsto.

"Ukrajina nije održiva kao država bez Donbasa. Taj region je železničko čvorište, ima rudnike, čeličane i hemijska postrojenja", navodi Eš iz Standard Čarterda.

Čak i pre izbijanja sukoba, Kijev se mučio da pokrene ekonomiju, koju su godinama potresali problemi u vidu zastrele industrije, monopola i raširene korupcije, konstatovao je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: