Japancima plate najviše u ovom veku

Plate u Japanu su u julu ove godine porasle najbržim tempo od 1997, što je pomoglo potrošačima da se uhvate u koštac sa rastućim troškovima života.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

11:43

Default images

I to u trenutku kada japanski premijer Šinzo Abe nastoji da podstakne rast treće najveće svetske privrede.

Prosečna mesečna zarada u julu je, na godišnjem nivou, porasla 2,6 odsto, posle junskog rasta od jedan odsto, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva rada, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

Ipak, kada se prilagode inflaciji, plate u Japanu su u julu pale 1,4 odsto, što je 13. uzastopni mesec njihovog pada, dodaje Blumberg.

"Najnoviji podaci o višim plata su dobra vest za japansku privredu. Ne smemo, međutim, odmah doneti zaključak da lična potrošnja ubrzava, jer je moguće da domaćinstva u narednom periodu smanje potrošnju usled zabrinutosti zbog ekonomskih perspektiva, tako da je neizvesno da li će primanja nastaviti da rastu", izjavio je ekonomista NLI Istraživačkog instititua u Tokiju, Cujoši Ueno.

Privreda Japana je u drugom tromesečju "potonula" 6,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, jer su potrošači i preduzeća smanjili potrošnju nakon aprilskog podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV), zaključuje Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: