Srbija i Kanada štite investicije

Ministar trgovine Rasim Ljajić i ministar inostranih poslova Kanade Džon Berd potpisali su u Vladi Srbije Sporazum o podsticaju i zaštiti investicija dve zemlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

13:21

Default images

Ljajić je istakao da sporazum predstavlja nastavak odlične privredne saradnje Srbije i Kanade i novi korak u kreiranju potpunog pravnog ambijenta za unapređenje ekonomskih, privrednih i trgovinskih odnosa dveju zemalja.

Sporazum šalje jesnu poruku kanadskim investitorima da Srbija poštuje sve međuanrodne pravne stndarde u oblasti prava ulagača i da je bezbedna za sve strane investicije.

Ministar je naveo da u Srbiji posluje 50 kanadskih firmi, od kojih 13 rade geološka istraživanja.

"Od ukupno 126 licenci koje je Srbija izdala za različite vrste istraživanja 80 odsto su dobile kanadske kompanije. One su do sada uložile 125 miliona dolara u istraživanja i očekujemo da se to poveća u narednom periodu".

Ljajić je podsetio da je pre dve godine potpisan i sporazum o strateškoj ekonomskoj saradnji, koji definiše sve oblasti saradnje izumeđu dve zemlje, to su pre svega energetika, rudarstvo, industrija, infrastruktura i poljoprivredno prehrambeni sektor.

On je dodao da je od 1. januara na snagu stupio Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Kanade i najavio da će od 1. decembra stupiti na snagu i Sporazum o socijalnoj sigurnosti, što je važno kako za našu dijsaporu u toj zemlji, tako i za sve buduće kanadske kompanije.

Berd je ocenio da potpisani sporazum predstavlja snaznu poruku poslovnoj zajednici u Kanadi da se više angažuje u Srbiji, što će značiti nove firme, otvaranje novih radnih mesta, ekonomski rast i razvoj.

On je dodao da dve zemlje imaju dobre ekonomske odnose sa Srbijom i kada je reč o rudarstvu, farmaceutskoj industriji i poljoprivredi.

Vučić: Unaprediti ekonomsku saradnju

I predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Džonom Berdom i tokom susreta istakao da dve zemlje imaju izuzetno dobre odnose, ali da je neophodno unapređivanje dalje saradnje, posebno na polju ekonomije.

Premijer je podsetio na značaj Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji iz 2012. godine, na osnovu kojeg je započeto više projekata kanadskih kompanija u Srbiji, naročito iz oblasti energetike.

Premijer Vučić upoznao je ministra Berda i sa ekonomskim reformama i predstojećim merama koje Vlada Srbije planira da sprovede i obavestio kanadskog ministra o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Premijer je zahvalio na pomoći koju je Kanada uputila Srbiji za poplavljena područja.

Ministar Berd je izjavio da odnose dve zemalja treba jačati na najvišem političkom i ekonomskom nivou, dodavši da Kanada razume spoljno-političku poziciju Srbije u odnosu na EU i Rusiju, posebno u kontekstu ukrajinske krize.

Kanadski ministar je tokom ove posete Srbiji obišao poplavljena područja i najavio mogućnost upućivanja novog kontingenta pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: