Iz Vršca poletelo 2.500 pilota

Direktor SMATSA Radojica Rovčanin izjavio je da je Vazduhoplovna akademije u Vršcu u proteklih 60 godina postojanja iškolovala oko 2.500 pilota iz celog sveta.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

15:08

Default images

Rovčanin napominje da je to jedna od napoznatijih pilotskih akademija u Evropi.

"Retko koja Akademija može da se pohvali da ima tri piste i 2.000 kvadratnih kilometara prostora za obuku", rekao je Rovčanin novinarima na aeromitingu u Vršcu.

Na Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu su se školovale generacije i generacije vrhunskih asova koji lete u najpoznatijim aviokompanijama širom sveta, istakao je Rovčanin.

U Vazduhoplovnoj akademiji 40 ljudi sprovodi obuku, a trenutno škola u Vršcu ima 95 polaznika i ne može se reći da piloti imaju malo časova letenja, naveo je Rovčanin.

Direktor SMATSA je rekao da u proteklih 60 godina rada Vazduhoplovne akademije neme tačne evidencije koliko je pilota odškolovano u toj renomiranoj ustanovi, ali se procenjuje da ih je bilo između 2.200 i 2.500 pilota iz celog sveta i "svi znaju srpski kada se vrate u svoje zemlje".

Diplomu koju ovde dobiju piloti važi u celom svetu, a školovanje u Vršcu je duplo jeftinije u odnosu na druge svetske centre za obuku letača, tako da je naša Vazduhoplovna akademija veoma konkurentna, istakao je Rovčanin.

VS, SMATSA i Akademija u Vršcu na istom zadatku

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da su Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Vazduhoplovna akademija u Vršcu, zajedno sa Vojskom Srbije, u prošlosti kao i danas, imale veoma važnu ulogu u odbrani bezbednosti neba Srbije.

Čestitajući 60 godina postojanja Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Vazduhoplovne akademije u Vršcu, Gašić je rekao da je Vojska Srbije sa kapacitetima koji su zahtevani od oružanih snaga pomogla organizaciju prelepog aeromitinga u Vršcu i učestvovala u programu sa vojnim avionima, helikopterima i padobrancima.

"Ovde je na delu jedna velika zajednička saradnja. Srbija nema više prostora da duplira svoje kapacitete, tako da su nam ovakve akademije jako bitne", rekao je Gašić novinarima u Vršcu.

Ministar odbrane je rekao da su prošle godine četiri vojna pilota završila obuku u Vršcu, tako da se zajedničkim radom Vazduhoplovna akademija, SMATSA i Vojska Srbije brinu o bezbednosti našeg neba.

"To je dobar primer dugogodišnje saradnje", zaključio je Gašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: