Za kredite ratarima 1,3 mlrd RSD

Ministarstvo poljoprivrede raspolaže sa 1,3 milijarde dinara koji su namenjeni subvencionisanju kamatnih stopa kod poljoprivrednih kredita pred jesenju setvu.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

13:55

Default images

Državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Rajić je u Bajmoku kod Subotice izjavio novinarima da je interesovanje poljoprivrednika iz meseca u mesec sve veće za ovu meru podrške, pa je tako u prethodnom mesecu plasirano 250 miliona dinara.

"Očekujemo da će upravo sada, u septembru i oktobru, kako nam se primiče jesenja setva, to interesovanje biti još veće i da ćemo imati još više plasmana", rekao je Rajić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana u Službenom glasniku izašla odluka po kojoj je produžen rok mera podrške jesenjoj setvi sa 31. avgusta na 1. novembar.

"Naš je cilj da pomognemo poljoprivrednicima nakon svih nedaća koje su nas zadesile prethodnih meseci, kako bi barem jesenju setvu dočekali što lakše i manje finansijski opterećeni", rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine subvencioniše kamatne stope do šest odsto, uz mogućnost grejs period od godinu dana, te da novca ima dovoljno.

"Još jednom bih se zahvalio svim poljoprivrednicima koji su do sada koristili ta sredstva, jer se taj fond puni vraćanjem sredstava koje smo im dali. U ovom trenutku nemamo velikih dugovanja, što je pozitivna stvar i pokazuje jednu dobru poslovnu klimu na našem selu", dodao je Rajić.

Upitan da li poljoprivrednici mogu računati na ovakav vid podrške i u narednim setvenim kampanjama, Rajić je rekao kako je ministar finansija obećao da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine "imati neokrnjen budžet za narednu godinu".

On je najavio da će se u narednim mesecima neke od uredbi menjati i prilagođavati "novonastaloj situaciji", odnosno "kako bi našeg seljaka pripremili na sve te promene i kako bi smo bili konkurentniji".

"Činjenica je da moramo da promenimo način razmišljanja, da ne tražimo boljitak sa cenom, jer to više ne možemo. Ne samo mi, nego bilo ko. Suština je da smanjimo cenu koštanja. I upravo ove mere su usmerene na to kako bi troškove smanjili, odnosno spustili na prihvatljiv nivo kako bi nam i prodajne cene bile konkurentne na svetskom tržištu", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: