Berza za građevinare na portalu PKS

Na veb portalu Privredne komore Srbije otvorena je stranica koja će omogućiti udruživanje malih sa velikim građevinskim firmama u dobijanju posla u inostranstvu

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

13:17

Default images

Reč je o nekoj vrsti "berze" gde će svaka građevinska firma moći da ostavi svoje podatke, što bi trebalo da dovede do jednostavnijeg kontakta u slučaju zainteresovanosti za određene poslove.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo pri Privrednoj komori Srbije Viktor Kobjerski rekao je Tanjugu da će to biti prvi put da se na jednom portalu nađe ponuda i tražnja, odnosno gde firme imaju mogućnost da istaknu svoje "lične karte", a zainteresovani da izaberu one za koje smatraju da im odgovaraju.

Suština je, prema njegovimm rečima, da te "lične karte" treba da sadrže sve o svakoj firmi, a pre svega o tome kakvim resursima raspolažu, šta rade i šta nude.

"Tako na primer, male i velike firme, bez razlike, koje imaju određen broj radnika, inženjera, mogu da istaknu na sajtu da je samo deo njih na raspolaganju za konzorcijum. Isto važi i za mašine", objašnjava Kobjerski.

Male firme bi mogle da dobiju posao u inostranstvu, samo ako se udružuju sa velikima, ističe on, i dodaje da na našem tržištu građevinarstva trenutno postoje samo tri firme koje su dovoljno jake da mogu da povedu konzorcijume u inostranstvo - Energoprojekt, Mostogradnja i Putevi Užice.

"Nosioci konzorcijuma mogu da budu samo oni koji su jaki. Samo oni mogu da povedu firme i da sa njima dobiju još više poslova", rekao je Kobjerski i ocenio da će biti potrebno oko mesec dana da firme shvate prednsti ovog sajta i da počnu to da koriste.

On je ukazao da građevinska industrija u Srbiji jedva opstaje, i da nije tih poslova u inostranstvu, sve bi odavno nestalo.

"Pretpostavljam da, kad se budu udruživali u konzorcijume, da će moći da računaju i na pomoć države kroz neki garancijski fond ili na neki drugi način. Država bi mogla da pomogne da se malo pojača konkurisanje na stranim, a i da se dobiju garancije na našim tržištima da i mali direktno mogu da dobiju posao", rekao je Kobjerski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: