Operatori nisu obavešteni o romingu

Dva od tri srpska mobilna operatora nisu zvanično obaveštena o obnavljanju inicijative pet država regiona za ograničavanje cene rominga.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

12:09

Default images

Incijativa je pokrenuta u Skoplju, a nastavak razgovora o toj inicijativi bi trebalo da usledi krajem septembra u Budvi.

Inicijativu o ograničavanju cena rominga u regionu, na sličan način kako je to urađeno u EU, pokrenuli su direktori regulatornih tela Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Turske.

Na sastanku, koji je održan 21. avgusta, bili su prisutni i predstavnici regulatornih tela Hrvatske i Bugarske, ali su te zemlje već članice EU, te se na njih ova inicijativa ne odnosi.

Suština inicijative je da se pomenute zemlje kandidati dogovore o ograničavanju cena rominga u regionu, na sličan način kako je to urađeno u EU.

Način realizacije inicijative, koja će morati da ima formu međudržavnog ugovora, biće preciziran na konferenciji Infofest koja će biti održana u Budvi krajem septembra, rečeno je Tanjugu u RATEL-u. Ipak, domaći mobilni operatori još uvek nisu zvanično obavešteni o ovoj inicijativi.

Kompanija Vip mobajl je, kako navode, iz medija obaveštena da je ova inicijativa nedavno aktuelizovana, ali u ovom trenutku, dodaju, nemaju dovoljno elemenata da bi je komentarisali.

Telekomunikacije su jedna od najkonkurentnijih grana u Srbiji, što primorava operatere da izlaze sa cenama usluga i paketima koji su prihatljivi za korisnike i transparetni.

"Imajući ovo u vidu, ne vidimo potrebu da se država meša u funkcionisanje tržišta", kažu u ovoj kompaniji.

Vip prilikom formiranja svakog, pa i cenovnika za roming usluge vodi računa da korisnici dobiju najviše vrednosti za svoj novac.

"Celokupna naša ponuda je kreirana na način da kombinuje i cenu uređaja i uslugu mobilnog saobraćaja koju pružamo, tako da ne možemo da posmatramo cenu jednog elementa posebno", dodaju u ovoj kompaniji.

U ovom trenutku, tvrde, imaju veoma konkurentne roming cene koje nisu menjane od 2011. godine. Ipak, kako navode, većina građana Srbije ne može sebi ili članovima porodice da priušti putovanje u inostranstvo, pa mobilni saobraćaj u romingu koriste najčešće poslovni ljudi ili imućniji korisnici.

"Iz tog razloga nismo u prilici da sa stranim partnerima pregovaramo o velikoj količini saobraćaja na osnovu koga bismo mogli da dobijemo cene koje su značajnije niže od sadašnjih", dodaju u Vipu.

I u Telenoru kažu da nisu zvanično kontaktirani u vezi sa ovom inicijativom i ističu da je izuzetno važno da proces razmatranja i usvajanja ovakve regulatorne inicijative bude transparentan i prediktivan u cilju očuvanja poslovnog okruženja.

Od stava zemalja u regionu zavisi dalji tok pregovora na temu smanjenja cena usluga rominga i Telenor će, kao i uvek, poštovati pozitivno zakonodavstvo i propise Republike Srbije, dodaju u ovoj kompaniji, navodeći da se konstantno zalažu za predvidivost regulatornog okvira i inicijativa koje se sprovode.

"Telenor se uvek trudi da svojim korisnicima omogući što bolju ponudu, uključujući i ponudu za roming. Tako je ove godine za sve postpejd korisnike u Srbiji omogućeno šest TravelSure tarifnih dodataka koji pružaju značajnu uštedu, uz potpunu kontrolu troškova na internetu", kažu u ovoj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: