Šta je Vučić predložio Merkelovoj

Rekonstrukcijom pruge Beograd-Podgorica-Bar, iz glavnog grada Srbije bi se do Jadrana stizalo za oko osam sati, a trenutno se putuje i po 17 sati.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

12:51

Default images

Mapa sa idejama za regionalne infrastrukturne projekte, koju je premijer Aleksandar Vučić predstavio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u četvrtak u Berlinu, sadrži plan železničke pruge Beograd-Sarajevo, izgradnje auto-puta Niš-Priština i rekonstrukcije putnog i pružnog koridora Srbija - Crna Gora - Albanija.

Pomenuti projekti umnogome bi ubrzali kretanje i robe i ljudi u regionu. Primera radi, rekonstrukcijom pruge Beograd-Podgorica-Bar, iz glavnog grada Srbije bi se do Jadrana stizalo za oko osam sati, a trenutno se putuje i po 17 sati, jer je pruga uništena u poplavama.

Kako navodi Blic, put Niš - Priština bio bi od velike važnosti i za Srbe i za Albance, a premijer je naglasio i želju da se formira viši stepen trgovine robom i da se ide ka carinskoj uniji u regionu CEFTA.

Prema ovoj mapi, koju je objavio taj list, ukupna vrednost rekonstrukcije pruge od Beograda do Sarajeva iznosila bi oko 525,9 milione evra, stim što bi Srbija učestvovala sa 247,5, a Bosna i Hercegovina sa 278,4 miliona evra.

Predviđena trasa ove pruge je Beograd - Valjevo - Lipnica (Loznica) - Zvornik - Tuzla - Doboj - Sarajevo.

Izgradnja auto-puta Niš - Priština koštala bi, kako se navodi, 840 miliona evra, a njegova dužina bi bila 120 kilometara i povezivala bi Kosovo i Metohiju s Koridorom 10 ka Rumuniji i Bugarskoj. Predviđeni rok za izradu dokumentacije o izgradnji je 18 meseci.

Rekonstrukcija putnog i pružnog koridora Srbija - Crna Gora - Albanija predviđa tri kraka koridora - Beograd - Podgorica - Bar, zatim Beograd - Podgorica - Skadar - Tirana i Beograd - Bijelo Polje - Peć - Klina - Glogovac - Priština.

Procenjena vrednost radova na pruzi od Beograda do Bara iznosi oko 329 miliona evra, na delu od Podgorice do Tirane oko 150 miliona evra, a izgradnja 103 kilometara duge pruge od Bijelog Polja preko Berana do Peći oko 850 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: