Vazduhoplovstvo jedini ponos Srbije

U Vršcu je otovren Međunarodni aeromiting koji se održava povodom 60 godina postojanja Vazduhoplovne akademije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 30.08.2014.

11:23

Default images

Aeromiting je otvorila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je prilikom otvaranja čestitala ovaj jubilej, a potom rekla i da je vazduhoplovstvo jedini segment kojim Srbija može da se ponosi, ne samo zato što je usaglašen sa evropskim standardima već i zato što funkcioniše po svim svetskim standardima.

Diplome Vršačke akademije su cenjene u celom svetu, a naši poloti rade u kompanijama širom sveta, rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministarka saobraćaja.

Ona je najavila donošenje novog zakona o vazdušnom saobraćaju koji, kako je rekla, predviđa povećanu bezbednost i kvaliteta usluga.

"Mi hoćemo vazduhoplovstvu da omogućimo nove investicije, jer imamo tri fabrike i jednu privatnu kompaniju koja je već proizvela tri aviona, što malo ko zna", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je kazala i da je potpuno sigurno da će niški aerodrom "Konstantin Veliki" od oktobra moći da bude u upotrebi i tokom teškim zimskih uslova.

"Sve je obezbeđeno i urađeno", rekla je ona istakavši da je opredeljenje Srbije da razvija male aerodrome, jer već ima 20.

Inače, u letačkom i izložbenom programu na vršačkom aeromitingu učestvuje 50 aviona i 35 pilota.

Ovo je najvažniji i najveći vazduhoplovni događaj ove godine u regionu, a poslednji put sličan je na vršačkom aerodoromu održan pre sedam godina. Njemu će prisustvovati i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Putnički, visoko-akrobatski, ultra-laki avioni, bespilotne letelice, padobranci diverzanti, motorni zmajevi, jedrilice - samo su deo predviđenog programa.

"Imaćemo priliku da će se posle dugog niza godina na aerodromu u Vršcu pojaviti mlazna avijacija, četiri aviona G4 koji će napraviti kratak pregled prikazivanja, imaćemo prikaz naskakanja padobranaca specijalaca i jednu atrakciju gde će žene padobranci pokušati da postave rekord, skok sa 4.000 metara, rekao je načelnik polotske Akademije Mirko Vranić uoči početka aeromitinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: