Sertić: Šljivari svaka čast

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Žerljko Sertić rekao je u Osečini, gde je otvorio Sajam šljiva, kako su Podgorci pokazali kako se čuva tradicija.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

16:11

Default images

"Treba da budete ponosni na sebe i na ono što radite svakoga dana. Pokazali ste kako se čuva tradicija. Pokazali ste kako Srbija, koja je nekada bila prepuna šljivika, danas nema toga na način kakav ima u Osečini", kazao je Sertić.

Sajam šljiva je okupio 65 izlagača - 45 iz Podgorine i 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije i mašina za preradu voća.

U Podgorini je na 3.000 hektara šljivika oko milion stabala, a svake godine se, uz pomoć lokalne samouprave, zasadi novih 100 hektara voćnjaka.

Šljiva je brend Podgorine i Srbije, koja od njenog izvoza godišnje ostvari prtihod od 20 miliona dolara.

U 2013, Srbija je prihodovala 21 milion dolara od prodaje svežih i 15 miliona dolara od prodaje suvih šljiva. Polovina tog izvoza je iz opštine Osečina, čiji je prihod prošle godine iznosio 2,6 miliona dolara.

Sa 160 mini sušara i 27 industrijskih tunela za sušenje šljive izvozi se u Rusku Federaciju, Belorusiju, Austriju, Belgiju, Nemačku i Slovačku.

Danas su dodeljena priznanja rekorderima u izvozu i proizvodnji šljiva. Srebrnjak za izvoz dobilo je preduzeće "Agranela" iz Valjeva, dok je za najvećeg izvoznika proglašena firma "Jovanović voće" iz Osečine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: