Autoput povezuje Istru i Albaniju

Premijeri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i BiH saglasili su se u Cavtatu da je izgradnja Jadransko-jonskog autoputa zajednički interes četiri države.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.08.2014.

19:53

Default images

"Projekt jadransko-jonskog autoputa zajednički je interes sve četiri države koji još uvek nije ostvaren, a važan je i za Hrvatsku kao jedan kontinuitet pravca koji povezuje region, i za Crnu Goru i za Albaniju, i za BiH, ali i za Kosovo", kazao je Milanović posle sastanka s premijerima BiH, Albanije i Crne Gore, Vjekoslavom Bevandom, Edijem Ramom i Milom đukanovićem.

Sastanak na kojem se razgovaralo o saradnji i mogućim zajedničkim projektima održan je uoči konferencije o jugoistočnoj Evropi koju u Berlinu u četvrtak organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel. U njenom fokusu će biti evroatlanske intregracija regiona i zajednički projekti zemalja zapadnog Balkana koji bi doprineli njihovom dinamičnijem ekonomskom razvoju.

Cilj današnjeg premijerskog sastanka u Cavtatu, kako je navela Hrvatska radio-televizija (HRT) je i da pred konferenciju u Berlinu na kojoj će učestvovati i premijeri Slovenije, Srbije i Kosova, kao i visoki zvaničnici EU, Hermen van Rompej, Žoze Manuel Barozo, Ketrin Ešton i Štefan File, bude pripremljen zajednički nastup Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije, kroz koje će prolaziti Jadransko-jonski autoput.

Četiri premijera su, kako su preneli mediji, rekli u Cavtatu da će pokušati da izgradnju Jadransko-jonskog autoputa na skupu u Berlinu predstave kao "važno pitanje za razvoj regiona".

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je kazao da sastanak sa kolegama i razgovor o izgradnji puta vidi kao "iskorak u rešavanju tog infrastrukturnog problema".

Prema rečima predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande, jadransko-jonski put važan je za region. On je dodao da "sa velikim ohrabrenjem" ide u Berlin, dok je albanski premijer Edi Rama iskazao zadovoljstvo što će ovaj projekat povezati sve zemlje.

"Ovo je prva godina kada se sastajemo oko zajedničkog projekta za sve naše zemlje, a to je Jadransko-jonski autoput. Ona će povezati sever Hrvatske, jug Hrvatske, deo BiH, Crne Gore, ali i Albaniju. Ovo je zajednički projekat za budućnost ljudi ovog regiona", poručio je Rama.

Krajnji rok za završetak Jadransko-jonskog autoputa, koji bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebalo da poveže srednju i zapadnju Evropu sa Grčkom, je 2050. godina.

Hrvatska je već izgradila gotovo 90 odsto trase budućeg Jadransko-jonskog autoputa, a sada joj preostaje da iskoristi mogućnosti i iz evropskih fondova povuče novac za gradnju preostale deonice od Križišća do Žute Lokve, navodi HRT.

Televizija dodaje da plan o ubrzanoj gradnji autoputa uz Jadran do Grčke podiže cenu hrvatskim autoputevima koje vlada planira da da u koncesiju, kako bi za njih dobila oko tri milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: