Gde Majkrosoft drži 93 milijardi $

Mnoge američke korporacije, zahvaljujući međunarodnom poslovanju uspešno izbegavaju plaćanje poreza u SAD-u.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

16:47

Default images

Prema izveštaju američkog udruženja "Citizens for Tax Justice", kompanija Majkrosoft trenutno u svojim međunarodnim podružnicama drži iznos od čak 93 milijardi dolara gotovine.

Kada bi taj novac kompanija povukla u SAD, morala bi da plati porez u iznosu od 29,6 milijardi dolara. Samo prošle godine Majkrosoft je u "of šor" destinacije "sklonio" 16 milijardi dolara.

CTJ tvrdi da je većina tog novca, prema poslovnim izveštajima kompanije, u destinacijama sa minimalnim porezom.

Prema procenama Majkrosofta, kada bi taj novac preselili u SAD, morali bi plate porez po stopi od 32 odsto. S obzirom da je porezna stopa u SAD-u 35 odsto i da se od nje odbijaju ranije plaćeni porezi u inostranstvu, zaključak je da je Majkrosoft na taj iznos platio samo 3 odsto poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: