Grade most svaki dan da bude u roku

Radnici "Goša FOM" i "Mostogradnje" i vikendom grade železnički most na Velikoj Moravi kod Ćuprije, kako bi završili na vreme.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.08.2014.

09:54

Default images

Elementi, koji se vare i ugrađuju u novi most, a koje je isporučila slovenačka Fabrika u Bitolju, su deformisani, što usporava radove, a i nekoliko dana nije se moglo raditi zbog kiša i poplava, rekli su Tanjugu graditelji mosta na radilištu.

U zaostatku smo, ali činimo sve da uhvatimo korak i da, kašnjenje, ako ga bude, ne bude veliko, ističu graditelji.

Izgradnju mosta je, 1. marta 2011. godine počeo austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina- Meteorit" pa prekinuo zbog stečaja, i na mostu se ništa nije radilo oko devet mesci. Trebao je biti završen 3.avgusta 2012, a zatim je rok završetka prolongiran za februar 2013. godinje, ali je "Alpina" otišla u stečaj.

"Goša FOM" iz Smederevske Palanke i beogradska "Mostogradnja" radove su počeli 24. aprila. Vrednost poslova je 2,5 milona evra, a most, prema ugovoru treba biti završen u oktobru.

Most se gradi za dvokolosečnu prugu Gilje-Ćuprija-Paraćin, koja treba da pređe preko mosta, a prugu gradi Italijanski konzorcijum "Armatori Feroviari".

Izgradnju mosta finansira Evropska investiciona banka.

Reč je o mostu na deonici Gilje - Ćuprija - Paraćin međunarodne železničke pruge na "Koridoru 10" između Beograda i Niša. Most je, prema projektu, čelični, težak 2.400 tona, dug 322,5 metara u pet raspona dužine 52,5 do 83,5 metara. Držaće ga šest stubova do kojih su dva rečna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: