Danas: Poreska uprava krije podatke

Poreska uprava krije podatke o izrečenim kaznama poslodavcima na osnovu zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, piše Danas.

Izvor: Danas

Četvrtak, 21.08.2014.

20:35

Default images

Obavezu zapošljavanja lica sa invaliditetom izvršavaju 6.153 poslodavca, na neki od zakonom propisanih načina, piše Danas.

Oko 5.100 poslodavaca to čini uplatom sredstava u iznosu od 50 odsto prosečne mesečne zarade u RS u budžetski fond - odgovorila je Poreska uprava na jedno od pitanja Danasa, kome je, podsetimo, upravo po tom zakonu izrečena drakonska kazna.

Sudeći prema tim podacima, optimistička procena glasi da je svaki šesti poslodavac odgovorio na zakonsku obavezu, ali kako je iz odgovora nejasno da li je 5.100 poslodavaca koji uplaćuju ušlo ili ne u ukupan broj od 6.153 pravna lica koja su ispunila obavezu prema zakonu, moguća kalkulacija je i - tek svaki deseti.

Naime, od ukupno 114.000 registrovanih preduzeća, 26.669 ima više od 20 zaposlenih i podleže odredbama ovog zakona, kao i oko 3.000 preduzetnika.

Spisku se dodaje i javni sektor, ali je tu teško utvrditi broj poslodavaca, jer vlast već duže od godinu dana bez vidljivog uspeha pokušava da prebroji ko je sve na državnim jaslama.

Prema nekim procenama, s obzirom da su u toj kategoriji državna uprava, institucije, vojska, policija, škole, zdravstvene i druge ustanove, reč je o više hiljada obveznika.

"Poreska uprava je nadležna da vrši kontrolu ispunjavanja obaveze zapošljavanja i naplatu iznosa od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike", navodi se dalje u odgovorima PU.

To, međutim, ne objašnjava zašto su Danasu, u rešenju donetom početkom ove godine, penali obračunavani i iznosu trostrukog minimalca, kada je ta odredba, kako i sami priznaju, ukinuta više od pola godine pre „kancelarijske kontrole“ u našoj firmi.

Da se ovaj zakon primenjuje selektivno, u šta nas uveravaju i brojni privrednici sa kojima smo kontaktirali, ima potvrdu u podacima PU o broju kontrolisanih poslodavaca i ukupnim sredstvima koja su prikupljena u budžetu na ime penala.

Samo u 2013. godini 389 firmi je po rešenju poreznika uplatilo penale od oko 310 miliona dinara, dok je državna kasa u ovoj godini inkasirala oko 50 miliona dinara.

Istovremeno, u prošloj godini izvršeno je 368 kontrola i doneto 125 rešenja na iznos utvrđenih penala od 159,5 miliona dinara, kažu u PU.

Prosečan iznos kazne, dakle, kreće se oko 1,1 milion dinara. Danas je morao da plati pet miliona.

Danas podseća da su po osnovu obrazovanja i stručnosti i pre donošenja zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom radila dva novinara iz ove kategorije, Poreska uprava izrekla je kaznu za period u kome je trajala komplikovana i dugotrajna procedura papirološkog dokazivanja tog statusa.

Danas navodi da nisu uspeli da saznaju da li su po visini penala u vrhu liste izrečenih kazni jer nisu dobili odgovore na sva pitanja koja su postavili Poreskoj upravi.

Poreznici su sakrili podatak o tome kojim su poslodavcima izrečene najviše, a kojim minimalne kazne ili penali i u kom iznosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: