Sertićev zadatak što manje katanaca

Novi ministar privrede, prema najavi iz Vlada, biće zadužen za dobar plan za oživljavanje privrede, dok privrednici od njega očekuju da "ih i dalje razume".

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

17:43

Default images

Sertićev prvi posao biće završetak privatizacije, između ostalih, i preduzeća u restrukturiranju. Oko 50 hiljada radnika nada se da će baš njihova firma naći kupca, a iz kabineta Aleksandra Vučića poručuju da niko neće ostati na ulici.

"On je čovek koji je ceo život proveo u privredi, ima odlične rezultate iza sebe, energičan je i sposoban je", kaže ministar Aleksandar Vulin.

Najvažniji posao novog ministra privrede biće završetak privatizacije. Među 502 preduzeća, za koja je već raspisan oglas za prodaju, jesu i najproblematičnijih 157 preduzeća u restrukturiranju. Samo zahvaljujući ukidanju plaćanja iz budžeta za njih ušteđeće se 800 miliona dolara.

Pored toga, hitno mora biti zaveden red u velikim sistemima. Među gubitašima prednjači Srbijagas, koji je prošle godine otišao skoro 50 milijardi dinara u manjak, kao i smederevska Železara, koja je, uz svu državnu pomoć, izgubila 15 milijardi.

Predstojeća borba za srpsku privredu vodiće se u društvu u kojem je već svaki peti građanin bez posla. Prema poslednjoj anketi radne snage, 20,8 odsto radno sposobnih je nezaposleno, a preduzeća u restrukturiranju drže još oko 50 hiljada ljudi u neizvesnosti.

"Naš prvenstveni cilj, a siguran sam i novog ministra jeste da što više preduzeća nastavi da radi, da nađu strateškog partnera ili novog vlasnika, ali da nastave sa radom. Oni koji ne uspeju, za njih postoji socijalni program i o njima će brinuti ministarstvo rada, ali niko neće ostati na ulici", kaže Vulin.

Domaći privrednici nadaju se tome da će Željko Sertić razumeti potrebe investitora i ubuduće, kada bude seo u ministarsku fotelju.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: