Orbanov plan oteraće investitore?

Kontroverzni plan mađarske vlade o prebacivanju tereta visoke otplate hipotekarnih kredita na banke mogao bi da našteti čitavoj privredi zemlje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

11:57

Default images

Kao i da neke od ugroženih kreditora otera iz Mađarske, procene su analitičara.

Oko pola miliona Mađara u ovom trenutku ima ogromne rate za otplatu kredita, pošto su pre izbijanja finansijske krize podigli povoljne kredite u švajcarskim francima, evrima i japanskom jenu, ali je kasnije vrednost nacionalne valute forinte pala, zbog čega su i skočile mesečne rate, prenosi agencija Frans pres.

Mađarski premijer, Viktor Orban, koji je u aprilu ponovo izabran na tu funkciju, u više navrata je pokušao da teret kredita prebaci na bankarski sektor, koji optužuje za namamljivanje potrošača pomoću previše atraktivnih kredita.

Prema novom mađarskom zakonu, banke će morati da refundiraju deo prihoda koje su generisale poslednjih 10 godina, a odnose se na prihode od kamata na sve kredite, prihode po osnovu kursnih razlika na kredite odobrene u švajcarskim francima, kao i prihode od provizija koje nisu smele naplaćivati klijentima.

Analitičari, međutim, upozoravaju da ovakav zakon može ugroziti privredni rast Mađarske, koja je za proteklih pet godina dva puta skliznula u recesiju, jer su domaćinstva imala poteškoće u vraćanju svojih dugovanja.

Od predstavljanja ovog zakona, mađarska forinta je u padu, a početkom ovog meseca je "potonula" na najniži nivo za poslednjih 30 meseci prema evru.

Analitičari upozoravaju da će drakonske mere imati ozbiljne posledice po već oslabljeni mađarski bankarski sektor, koji je zbog odredjenih politika prethodne vlade već propatio i izgubio više miliona dolara u 2011. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: