CG štedi - otkaz za 1.000 opštinara

U crnogorskim opštinama, javnim ustanovama i preduzećima koja su u njihovom vlasništvu od početka ove godine otpušteno je 340 radnika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

08:59

Default images

Otpuštanja su deo racionalizacije, koja je predviđena vladinim planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora, usvojenim krajem 2013.

Prema tom planu u ovoj godini treba otpustiti 500 od ukupno 10.508 radnika, koliko je zaposleno u lokalnim samoupravama, pišu podgoričke Vijesti.

Racionalizacija će se obaviti u dve faze, od kojih je prva planirana do kraja ove godine, a druga do kraja 2016. Broj radnika u obe faze trebalo bi da bude smanjen za po oko pet odsto, ili ukupno 1.024.

Procenjeno je da će lokalne samouprave nakon predviđenog smanjenja radnika uštedeti 9,3 miliona evra godišnje.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić izjavio je za Vijesti da je od 340 radnika kojima je prestao radni odnos najviše u Podgorici, i to 181. Broj radnika smanjen je u osam od 23 opštine.

"Na osnovu prispelih izveštaja, u opštinskim službama Bara broj zaposlenih manji je za 11, u Bijelom Polju za 55, Budvi za 40, Kotoru 20, Tivtu 13, Pljevljima pet, a u Mojkovcu i Šavniku za po tri radnika", naveo je Bojadžić.

Smanjenje broja zaposlenih realizovano je kroz sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine, donošenje novih pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u opštinama i javnim službama, čiji su one osnivač i kroz sprovodjenje postupka proglašenja tehnološkog viška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: