Kad zvecka oružje, poverenje beži

Privreda evrozone će u ostatku godine rasti sporije od očekivanja, zbog nepovoljnog uticaja sukoba u Ukrajini i drugim delovima sveta na poverenje kompanija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.08.2014.

14:24

Default images

To je ocenila nemačka centralna banka, Bundesbanka, navodeći da je privreda tog bloka u drugom kvartalu neočekivano stagnirala, a na slab rezultat najviše su uticale dve najveće ekonomije, Nemačka i Francuska.

To je iznova probudilo apele prema Evropskoj centralnoj banci (ECB) da pruži dodatne podsticaje privredi, poput programa otkupa obveznica, prenela je agencija Rojters.

ECB je početkom juna snizila kamatne stope na rekordno niske nivoe i lansirala novu rundu ultra jeftinih zajmova, što je Bundesbanka ocenila kao "opravdan potez".

Nemačka centralna banka je, pak, upozorila na mogućnost pregrevanja finansijskih ili tržišta nekretnina, kao i na rizik od minimiziranja vladinih inicijativa za reformisanje privreda.

"Posle stagnacije privrednog rasta u drugom kvartalu, evrozonu u ostatku godine očekuje pozitivan rast, iako ne u obimu koji su većina analitičara prognozirali još u proleće", navodi se u mesečnom izveštaju Bundesbanke za avgust.

"Geopolitičke tenzije u istočnoj Evropi zbog sukoba u Ukrajini, kao i u drugim delovima sveta, izgleda da u ovom trenutku više nagrizaju poverenje kompanija", navodio se u izveštaju, i dodaje da su evropske sankcije protiv Rusije i reakcija Moskve naročito naštetili poverenju.

Kada je reč o Nemačkoj, Bundesbanka navodi da su investitori naročito zabrinuti zbog iznenađujućeg pada privrede Nemačke koja se doživljava kao motor rasta evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: