Ove godine 60 km novih puteva

Ove godine Srbija će imati 60 kilometara novih puteva, a sledeće godine 120 kilometara novih saobraćajnica.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

17:35

Default images

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da će 2017. godine biti završeni i koridor 10 i koridor 11.

Time će Srbija postati zemlja koja polako vraća putnički i teretni saobraćaj, što bi trebalo da ima veliki značaj za privredni razvoj zemlje. Svi radovi ubuduće će biti strogo kontrolisani.

Rokovi za izgradnju puteva ubuduće će morati da se poštuju. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da će ubuduće rad na gradilištima, ali i poštovanje ugovora biti mnogo strože kontrolisani. To znači da ono što se zbivalo na deonici Ub-Lajkovac, za koju je potpisano čak 11 aneksa, više neće smeti da se dešava.

"Dakle to se sada menja. Prvo ce putarske kompanije da budu tačno na rang listama ili će biti na crnoj listi kompanija koja drži radnike na crno koja ne poštuje rokove, ne poštuje kvalitet i neće moci da dobije nijedan posao ili ce biti na beloj listi gde ce poštovati sve ovo što sam ja rekla i raditi u roku a država će kontrolisati nedeljno šta se radi na svim deonicama. Ministartsvo nedeljno ima ljude ne samo na Ubu i Lajkovcu nego i na svakoj deonici koju sada znamo da se radi na Koridoru 10", kaže ministarka.

Ministarka saobraćaja, koja je nekoliko puta i bez prethodnih najava obilazila radove na putevima, navodi da država nikome ne duguje novac, ali da je problem to što naše građevinske firme imaju velike dugove.

"Država je sve svoje obaveze isplatila ali sta se sada dešava sa našim izvodjacima sa našom ili bilo kojom drugom gradjevinskom kompanijom. Oni rade nekoliko poslova, imaju ogromne dugove. Kada dobiju novac od države oni taj novac iskoriste delom i za neke druge projekte i onda ne stignu da plate svoje radnike. Dakle to je sada pitanje tih kompanija koje ne mogu da uzimaju 10 poslova ako očito nisu u stanju takve poslove da izvedu", kaže Mihajlovićeva.

Nerešena eksproprijacija zemljišta još više je usporila izgradnju puteva i mostova. Radovi neće počinjati dok se ne dogovori obeštećenje sa vlasnicima.

"Verujete da su najmanje krivi radnici, možemo čak reći i te putarske kompanije koje su navikle tako da rade koji kažu pa mi smo se uvek tako dogovorali. MI smo dolazili kod ministara i ministri su nam rekli sta da gradimo i gde da gradimo. Ja imam situaciju da dolaze putarske kompanije sa uradjenim nekim radovima u nekom delu Srbije i da kažu ministar je rekao da prokopam put, na osnovu čega na osnovu kog papira? Sve se sada radi onako kako je sistemski uredjeno i ministatstvo kontrolise", kaže Mihjalovićeva.

Prioritet u putnoj infrastrukuturi biće popravka svih puteva oštećenih od poplava, od onih najvažnijih deonica od državnog značaja, do lokalnih puteva, koji će biti završeni do oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: