Skup "izvoz” informatičara u svet

Sa svakim odlaskom stručnjaka informacionih tehnologija u inostranstvo Srbija izgubi stotinak hiljada evra, piše Politika.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

17:20

Default images

Naša država izgubi do stotinak hiljada evra po inženjeru godišnje koji se ne zaposli u Srbiji, već ode u inostranstvo, kaže Dragan Tomić, direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji.

"Popriličan broj odškolovanih IT stručnjaka ode iz zemlje za boljim i plaćenijim poslom. To je velika šteta, ali niko čak nema ni evidenciju o tome koliko ih bespovratno izgubimo”, rekao je IT analitičar, Milovan Matijević. Dotle, ističe, stručnjaci koji su ostali u zemlji, uglavnom se zapošljavaju u stranim kompanijama koje u Srbiji imaju firme ili predstavništva. Prema iskustvima Microsoft razvojnog centra u Srbiji, najtraženiji IT profili su softver inženjeri. Oni se školuju, pre svega, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, smer Softversko inženjerstvo, kao i na Računarskom fakultetu u Beogradu. Najtraženije veštine su dobro poznavanje algoritama, analitičnost, ali i timski duh i istrajnost u poslu. Ove godine je na smeru za softversko inženjerstvo na ETF-u upisano 130 studenata. Prošle godine bilo ih je 73.

"Naš centar postavio je cilj da do 2025. godine Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera na hiljadu stanovnika. Danas ih je svega 1,6 na hiljadu žitelja naše zemlje, a potrebe su daleko veće”, kaže Tomić.

Prema istraživanju koje je u našoj zemlji ostvario Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ (nemačke organizacije za tehničku saradnju), neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100 procenata – sa 150 na 318 miliona evra. To je impresivan rast i pokazuje koliko danas IT industrija zarađuje i donosi profita.

Tomić naglašava da je najvažnije što će ovakav rast definitivno privući strane investitore, koji će želeti da ulažu u Srbiju. Jedno je jasno, IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, a njen razvoj mora da prati mnogo više IT stručnjaka, uvereni su u Microsoft razvojnom centru.

Direktor Microsoft centra preporučuje znatno povećanje upisnih kvota za tehničko-tehnološke fakultete, unapređenje trenutnog nastavnog plana i programa. Posebnu važnost u svemu tome daje popularisanju IT struke među mladima, kako bi shvatili da je ovo zanimljiva, dinamična oblast u kojoj ih čeka sigurna budućnost.

Microsoft razvojni centar u Srbiji danas zapošljava više od 130 IT inženjera. Svi su naši đaci. Kada je Microsoft otvorio razvojni centar u našoj zemlji 2005. bilo ih je svega osam. Projekti na kojima rade i koje razvijaju IT stručnjaci u ovom razvojnom centru u Srbiji, koriste milioni ljudi širom sveta, i tako promovišu našu zemlju kao veoma značajnu tačku na mapi sveta novih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: