"Nemci ne uvodite putarine"

Lideri Češke i Austrije izrazili su protivljenje planu Nemačke da uvede putarinu za inostrane vozače.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

15:50

Default images

Za razliku od većine evropskih zemalja, putarina se u Nemačkoj do sada nije naplaćivala, prenosi agencija AP.

Berlin je ovog meseca saopštio da planira da od 2016. počne strancima naplaćuje putarinu na svim putevima, ne samo na autoputevima, u cilju pribavljanja dodatnih sredstava za održavanje putne infrastrukture u zemlji.

Vozači automobila i motocikala registrovanih van Nemačke plaćaće oko 10 evra za 10-dnevnu vinjetu, 20 evra za dvomesečnu i nešto više od 100 evra za godišnju. Nemački vozači takođe će plaćati putarinu, ali će se ona kompenzovati kroz smanjenje poreza na posedovanje motornog vozila.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka je, nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom izjavio da plan Nemačke nije dobar, jer predstavlja diskriminaciju čeških vozača. Fajman je izrazio sumnju u usklađenost planova Nemačke sa zakonima Evropske unije, dodajući da će njegova vlada razmotriti sve raspoložive opcije, uključujući pokretanje pravnog postupka protiv Berlina, ukoliko se pokaže da planirana putarina krši evropske zakone.

Nemačka veruje da će prihodi od putarine doneti 2,5 milijardi evra u državne kofere u periodu od četiri godine. Plan su pozdravili vozači južnih nemačkih pokrajina, koji su već dugo besni što plaćaju visoke putarine u susedstvu, u Austriji i Švajcarskoj, dok stranci putuju kroz Nemačku besplatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: