Određen rad 3 godine - nedopustivo

Pojedine odredbe nedavno donetih izmena Zakona o radu u Srbiji nisu u skladu sa evropskim standardima, kaže predsednik Nemačkog saveza sindikata Rajner Hofman.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.07.2014.

14:52

Default images

Kako navodi, neke od njih predstavljaju korak u nazad i nezamislive su u Evropi.

Hofman je, na konferenciji za novinare, rekao da se novim zakonskim izmenama u Srbiji predviđa rad na određeno do 36 meseci, što nije u skladu sa evropskom praksom. On je naglasio da u Nemačkoj rad na određeno može da traje najduže 12 meseci, a nakon toga radnik dobija sigurno zaposlenje i to jeste u skladu sa evropskim direktivama.

Takođe, kada je u pitanju prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, u sadašnjem zakonu u Srbiji je predviđena da u pregovorima oko prošerenja dejstva sindikalno treba da bude organizovano 50 odsto zaposlenih, a ne 30 odsto kao što je bilo do sada, naveo je nemački sindikalni funkcioner.

Hofman je Vladi Srbije savetovao da obnovi socijalni dijalog, a predstavnicima poslodavaca i sindikata da ojačaju svoje organizacije i udruženja i u direktnim pregovorima dođu do rešenja o pitanjima koja se njih tiču, i da ne dozvole da im se nameću zakonska rešenja.

Takva praksa, prema njegovim rečima, postoji u Nemačkoj, gde se do zakonskih rešenja koja se tiču sindikata i poslodavaca dolazi u direktnim pregovorima njihovih udruženja i organizacija.

To je rasterećenje i za državu, a bolje je i za zaposlene i poslodavce da se sami dogovore, nego da im se nameće neko rešenje koje nije u skladu sa njihovim interesima, rekao je on.

Na pitanje da li je u skladu sa standardima u Evropi najava resornog ministra Aleksandra Vulina da će se novim zakonskim propisima, koji su u pripremi, urediti i sfera organizacije sindikata , Hofman je podsetio da to nije u skladu ni sa Ustavom Srbije kojim je garantovana sloboda udruživanja i okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: