Radnici Srbijagasa: Dajte nam plate

Jedinstvena sindikalna organizacija Srbijagasa apelovala je na Vladu Srbije da preduzme hitne mere za rešavanje teškoća u poslovanju tog preduzeća.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

14:11

Default images

Teškoće su, kako se navodi u saopštenju, posledica objektivnih teškoća u poslovanju privrede a od Vlade se traži da se pronađe sistematsko i dugoročno rešenja dugova za isporučeni prirodni gas.

Radnici Srbijagasa ostali su bez drugog dela zarade za jun jer Ministarstvo finansija, shodno Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, nije dalo saglasnost na obračun i isplatu zarada, pošto preduzeće nije izmirilo dospele obaveze prema dobavljaču prirodnog gasa iz Rusije, navodi sindikat u pismu upućenom Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću.

Srbijagas nije u mogućnosti da uredno izmiruje svoje obaveze prema dobavljaču, pošto, kako se objašnjava, ni kupci gasa ne plaćaju redovno svoja dugovanja prema Srbijagasu. Dodaje se da su dužnici većinom budžetski korisnici - zdravstvene ustanove, škole, toplane, distributeri prirodnog gasa i preduzeća u restrukturiranju.

Oko 70 odsto celokupnog potraživanja Srbijagasa, od oko 107 milijardi dinara, čini šest najvećih dužnika - HIP Azotara, HIP Petrohemija, DP Novi Sad Gas, Galenika, Železara Smederevo i MSK Kikinda.

Takođe su povećane obaveze za plaćanje gasa po osnovu sigurnosti snabdevanja zbog situacije u Ukrajini, odnosno zbog ubrzanog punjenja PSG Banatski Dvor, predočio je Sindikat.

"Molimo Vas da u okviru pomenutih okolnosti, analizirate primenu Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, jer sada posledice snose samo zaposleni u Srbijagasu", navodi se u apelu tog sindikata Vladi.

U pismu se podseća i da je resorno ministarstvo, u ime Vlade, potpisnik Kolektivnog ugovora za JP Srbijagas, kojim je predvidjeno da se isplata zarada vrši u dva dela - prvi do 25. u mesecu za tekući mesec, u visini od 60 odsto od isplaćene zarade u poslednjem mesecu za koji je izvršen konačan obračun, a drugi deo do 10. u mesecu za prethodni mesec.

Istovremeno se napominje da je Srbijagas, preduzeće od javnog interesa kome je poverena izgradnja Južnog toka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: