"EPS bi pojeo Telekom za godinu"

Srbijagas duguje 1,2 milijarde evra, što znači da to javno preduzeće za četiri do pet godina "pojede" jedan Telekom, kaže Pavle Petrović.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

12:57

Default images

Petrović, koji je predsednik Fiskalnog saveta, ukazao je i na to da je EPS u tom smislu "Srbijagas u nastajanju".

Petrović je, na predstavljanju novog izveštaja Fiskalnog saveta, rekao da se gubici Srbijagasa ne zaustavljaju, iako je vlada prošle godine navela da neće pokrivati gubitke tog preduzeća. "Onda je država ipak u oktobru 2013. dala garancije za Srbijagas jer, ako nema garancija za kredite, ne bi bilo ni gasa za tu grejnu sezonu", rekao je Petrović i naglasio da će država morati da pokrije još 150 miliona evra tom preduzeću za sledeću grejnu sezonu.

Petrović je rekao da to nije pravolinijski problem, jer i Srbijagas ima nenaplaćena potraživanja od Azotare, Petrohemije, Metalsko-sirćetnog kompleksa, Toplana.

On je rekao da uz te objektivne probleme sigurno postoje i neracionalnosti u samom Srbijagasu.

Petrović je ukazao na to da je opasno to što Elektroprivreda Srbije "liči na Srbijagas u nastajanju".

On je naveo da EPS ima problem viška zaposlenih, slabe naplate, visokih cena.

"Razlika je u tome što je EPS mnogo veći od Srbijagasa i on bi za godinu dana mogao da napravi gubitak za koji je Srbijagasu bilo potrebno četiri do pet godina", rekao je Petrović.

Ako se to desi, upozorio je, nema tih ušteda koje bi mogle da finansiraju budžetski deficit.

On je naveo da problem postoji i u Železnicama Srbije, ukazavši da u tom javnom preduzeću i u EPS-u radi četvrtina zaposlenih u javnom sektoru.

"I tu se ništa ne dešava u poslednjih petnaest godina, a morao bi da se napravi zaokret", rekao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: