Rizici od korupcije nisu uklonjeni

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da predloženi zakon o privatizaciji ne otklanja u dovoljnoj meri rizike od korupcije.

Izvor: Beta

Sreda, 30.07.2014.

13:25

Default images

Kako se navodi u saopštenju, iz predloga zakona je izostavljena najspornija odredba o mogućnosti da se privatizacija vrši neposrednom pogodbom, ali je javnost obaveštena da će neposrednih pogodbi ipak biti, na osnovu međudržavnih ugovora.

"Time se nastavlja opasna praksa stvaranja paralelnog pravnog režima u kojem država, s jedne strane, propisuje stroga pravila nadmetanja, transparentnosti i procedura kod raspolaganja javnom imovinom, a s druge strane se olako odriče svih tih načela kada dođe na red poslovanje sa inostranim partnerima iz odabranih zemalja", navodi se.

Dodaje se da Predlog zakona o privatizaciji sadrži model strateškog partnerstva, kod kojeg će postojati konkurencija i javnost, ali je problem u tome što kriterijumi za odabir modela i za kvalifikacije investitora nisu precizno postavljeni, već je prepušteno da ih Vlada arbitrerno utvrdi od slučaja do slučaja.

Akcioni plan za sprovođenje antikorupcijske strategije predvideo je da će biti izvršena analiza rizika za nastanak korupcije i pre izmene zakona (do marta 2014), ali se u obrazloženju zakona ne navodi da su te analize vršene i koje su mere predviđene za suzbijanje korupcije.

Transparentost Srbija je upozorila da potencijalno sporne mogu biti i odredbe koje omogućavaju privatizaciju javnih preduzeća, nedostatak unapred utvrđenih merila za konverzija duga, odsustvo pravila o načinu primene kriterijuma kod odabira modela privatizacije.

Potencijalno su sporni i norma o primatu zakona o privatizaciji u odnosu na druge zakone koja nije praćena navođenjem tih zakona, odsustvo preciznog određivanja statusa Agencije za privatizaciju u sistemu organa javne vlasti, kao i propisivanje krivičnog dela u posebnom zakonu umesto kroz izmene Krivičnog zakonika.

Transparentnost Srbije je pozitivno ocenila to što je predviđena kontrola radi sprečavanja pranja novca, ali nisu navedene izričite zabrane učešća preduzeća iz of-šor zona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: