Dočekali smo da cene ne rastu

Inflacija je u prvom polugođu iznosila dva odsto, mesečni rast potrošačkih cena 0,1 odsto, navodi se u analizi Ministartva trgovine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

11:35

Default images

U analizi se ukazuje da je ostvareni rast cena u ovoj godini najniži u poslednjih sedam godina, podsećajući da je u junu 2011. godine ostvarena deflacija, a u junu 2009. godine, cene nisu menjane.

Na rast potrošačkih cena u periodu januar-jun, najveće učešće imale su cene hrane i bezalkoholnih pića, oko 56 odsto, jer su imale rast 3,2 odsto, odnosno iznad opšteg rasta, pokazuje analiza Ministarstva trgovine. Na drugom mestu su cene alkoholnih pića i duvana, čije učešće iznosi 25 odsto, ali su one istovremeno imale najveći intezitet rasta od 6,3 odsto.

Natprosečno su povećane još i cene rekreacije i kulture 3,2 odsto i zdravstva 2,2, s tim što je njihovo dejstvo znatno manje, odnosno iznosi po oko sedam odsto. Ispod proseka su povećane cene restorana i hotela 1,3, stana, vode, električne energije, gasa i drugih goriva 1,1, transporta 0,7 i ostale robe i usluga 0,3 odsto.

Sniženje cena je zabeleženo kod odeće i obuće 2,8 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja jedan odsto, obrazovanja 0,7 i komunikacija 0,2 odsto.

Ministartvo ističe da su na kretanje cena u prvom polugođu uticale, pre svega, cene prerađene i neprerađene hrane, cigareta i pića, a zatim i cene proizvoda i usluga lokalne samouprave, lekova i gasa za domaćinstvo.

Te cene su promenjene, prvenstveno po osnovu povećanja stope PDV-a sa osam na 10 odsto, osim kod pića i cigareta, odnosno usklađenih dinarskih iznosa akciza sa rastom potrošačkih cena (cigarete, alkoholna pića, kafa).

U tom periodu hrana je poskupela za 3,7 odsto (neprerađena devet, prerađena 0,1), alkoholna pića za 1,7, cigarete za 9,6, lekovi za 2,9, stambeno komunalne usluge za 4,9, gas za domaćinstvo 1,8, centralno grejanje 1,8 i gradski prevoz 1,9 odsto.

Cene robe široke potrošnje, koje se slobodno formiraju, povećane su ispod proseka 1,5 odsto, i to po osnovu januarskog povećanja od 1,9 odsto, prouzrokovanog rastom kursa dinara u prethodnoj godini. Pri tom, cene benzina su bile stabilne, sa rastom 0,6 odsto.

Na ublažavanje opšteg rasta, delovale su cene roba i usluga, koje nisu menjane, ili su neznatno povećane. Ako se to uzme u obzir, cene proizvoda i usluga koje čine baznu inflaciju su u posmatranom periodu povećane za 0,6 odsto, odnosno indeks potrošačkih cena bez energije, hrane, alkohola i cigareta iskazuje toliki rast.

U prvom polugođu natprosečan rast cena imali su meso, voće, povrće, pivo, duvan, odeća, popravke obuće, snabdevanja vodom i različitih komunalnih usluga, popravke nameštaja, mali električni aparati, alati i oprema za kuću, farmaceutski proizvodi, medicinski proizvodii usluge, bicikli, održavanja i popravke vozila.

Natprosečno su poskupele i poštanske usluge, informatička oprema, oprema za sport i kampovanje, veterinarske usluge, knjige, kancelarijski materijal i paket aranžmani. Učešće svih tih grupa u ukupnom rastu je oko 31,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: