Ministri obećali, Nišlije se nadaju

Čelnici grada u kome je održana svečana sednica Vlade Srbije očekuju pomoć države da Niš konačno počne da se razvija a ne da propada i bude „daleko od očiju”.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

11:00

Default images

Grad na Nišavi, sa blizu 300.000 stanovnika, u poslednjih nekoliko decenija značajno je stagnirao u svom razvoju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na prekjučerašnjoj sednici rekao je otvoreno da će srpska vlada pomoći Nišu koji ima velike privredne i sve druge potencijale za razvoj, piše Politika.

A to znači da, kao i mnoge druge sredine u Srbiji koje su prethodnih godina beležile primetan i veći rast i u kojim su otvarane fabrike i proizvodni pogoni, Niš može da se nada novim domaćim i stranim investicijama i investitorima i, svakako, otvaranju novih radnih mesta.

Iz Ministarstva privrede obećano je da će se pomoći nekadašnjim državnim (društvenim) preduzećima, koja imaju uslove da rade i proizvode, a koja su u postupku restrukturiranja. Time se mogu sačuvati i radnici u njima i zaustaviti iz dana u dan sve veći broj nezaposlenih, kojih je sada blizu 40.000.

Ministarstvo energetike pohvalilo je poslovanje i rad Elektroprivrednog društva „Jugoistok” za koje je rečeno da je jedno od vodećih u sistemu EPS-a. Plan je da ovo privredno društvo bude vodeće na realizaciji predstojećeg i prioritetnog posla izgradnje elektro mreže na Koridoru 10.

Posebno se Nišlije nadaju da će srpska vlada, što je i obećano pre dva dana u Nišu iz Ministarstva saobraćaja, konačno pokrenuti sa mrtve tačke rešavanje problema na Aerodromu „Konstantin Veliki”. Iako jedina u Srbiji pored aerodroma u Beogradu, niška vazdušna luka je godinama bez avio-saobraćaja. Sada je, možda i prvi put veoma ozbiljno rečeno da će Vlada Srbije uložiti nekoliko miliona evra u osavremenjivanje opreme i uslova na aerodromu u Nišu, ali i da će pregovarati sa niskotarifnim lou-kost avio-kompanijama da njihovo sedište u Srbiji bude upravo „Konstantin Veliki”.

Uz konstataciju da „Konstantin Veliki” ima izuzetnu lokaciju, pre svega blizinu Koridora 10, rečeno je da se već u narednoj godini sa aerodroma u Nišu može očekivati da bude prevezeno oko 40.000, a u 2016. godini čak i oko sto hiljada putnika.

Na kraju nije na odmet reći i da su ministri u srpskoj vladi obećali pomoć i svim gradskim opštinama Niša da lakše dođu do pretpristupačnih fondova Evropske unije kako bi se lakše, ali i brže razvijali. I da će, što je takođe obećano pomoć dobiti i obrazovno-prosvetni i zdravstveni sistem Niša, kao i kultura i sport.

Nišlije očekuju da će zaista njihov grad uz pomoć republike uspeti da se izvuče iz zapećka i duboke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: