Šabac: Obveznice umesto kredita

Grad Šabac je uz pomoć "Banke Inteze" emitovao municipalne obveznice vredne 400 miliona dinara, čime će obezbediti novac za infrastrukturne projekte.

Izvor: RTS

Utorak, 29.07.2014.

09:28

Default images

Ova emisija hartija od vrednosti prvi put omogućava da ih kupuju i građani na berzi. Rok otplate je sedam godina, s počekom u otplati glavnice od dve godine i fiksnom kamatom od šest odsto godišnje, vezanom za kurs evra.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da je važno što su lokalne vlasti odlučile da novac potroši na izgradnju bazena i drugih infrastrukturnih objekata bitnih za grad. "Mi zapravo pozivamo građane i privrednike da učestvuju da finansiraju izgradnju sopstvenog grada tako što će to biti neka vrsta samodoprinosa uz kamatu što će doprineti da se njihov grad razvije", objašnjava Zelenović.

Pokrovitelj cele emisije je "Banka Inteza", koja će kupiti sve obveznice koje ne budu prodate.

Interes Šapca je da dođe do para jeftinijih od klasičnih kredita, a banke da širi obim i vrstu poslova.

Direktor za poslove s privredom "Banke Inteze" Slađana Jelić navodi da je emisitovano 40.000 obveznica pojedinačne vrednosti od 10.000 dinara. Za obračun će se primenjivati srednji kurs NBS, pa će svake godine klijent znati tačno koliko te obveznice vrede u evrima.

"Ono što je specifično za ove obveznice jeste da mogu da se nađu na sekundarnom tržištu u prodaji. To znači da ne moraju da čekaju svih sedam godina nego će im pripasti onoliko kamate koliko su ostvarili i držali obveznice a za resto će pripasti nekom drugom investitoru koji ih bude kupio", kaže Jelićeva.

Da li više volite svoj grad ili novac? Ova dilema ne bi trebalo da postoji s obzirom na to da su svojevremeno Novi Sad i Pančevo činili slične korake, ali su te dužničke hartije od vrednosti kupovali fondovi i osiguravajuće kuće, a ne građani.

Siniša Krneta sa Beogradske berze napominje da te obveznice mogu postati interesantne onima koji propuste da ih kupe u primarnoj prodaji, bez obzira na to da li je reč o pravnim ili fizičkim licima, ukoliko im se učini da je prinos veći od nekog drugog vida štednje ili ulaganja u druge hartije od vrednosti.

Ukoliko se prodaja obveznica Šapca pokaže uspešnom očekuje se slično zaduživanja na berzi i ostalih gradova. Tim pre jer se osim akcijama na berzi samo još dve godine može trgovati obveznicama stare devizne štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: