“Blokada Južnog toka štetna za EU“

Pokušaji blokiranja Južnog toka mogu biti ocenjeni kao mešanje u nadležnosti i ekonomske interese članica EU, kaže ambasador Rusije u Italiji, Sergej Razov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

15:29

Default images

On je, u intervjuu radiju Glas Rusije, ukazao da u izgradnji gasovoda koji je najviše u interesu energetske bezbednosti zemalja jugoistočne i južne Evrope, učestvuju mnoge evropske kompanije.

Konkretno, italijanski koncern Eni učestvuje sa udelom od 20 odsto u zajedničkom preduzeću za izgradnju Južnog toka - Saut strim transporta, a u izgradnji prve linije gasovoda učestvuje i kompanija Saipem, prenele su Ria novosti.

"Smatramo da neophodan pravni okvir postoji i projekat može da bude realizovan u svakom slučaju. Pokušaji da se on blokira izgledaju kao mešanje u nadležnost i interese zemalja-učesnica EU", naglasio je Razov.

On je ocenio kao nelogične poslednje izjave predstavnika Evropske komisije u pogledu davanja dozvola za izgradnju Južnog toka, u uslovima usklađenosti sa Trećim energetskim paketom.

Prema njemu, davanje 50 odsto kapaciteta gasovoda drugom operateru, u skladu sa pravilima EU, Unija će samim tim lišiti potrošače polovine isporučenog ruskog gasa tim gasovodom.

"To ruši sve teorije o rentabilnosti i rokove vraćanja uloženog novca od čega zavise i krediti od banaka", naglasio je ambasador.

Ipak, potrebno je sačekati konačnu odluku o Južnom toku, koju će doneti novi sastav EK, dodao je diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: