AmCham: Korak u dobrom smeru

Američka privredna komora u Srbiji smatra da je Predlog izmena Zakona o stečaju korak u pravom smeru za oporavak privrede i pozitivan signal za investitore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

15:07

Default images

AmCham navodi i da u zakonu nedostaju određena sistemska rešenja, kao odgovor na nove pojave i probleme u tumačenju i primeni zakona u praksi.

Predložene izmene Zakona o stečaju, kako se ocenjuje, predstavljaju korak u pravom smeru, i to pre svega kroz stvaranje uslova za unapređenje javnosti i transparentnosti stečajnog postupka, zatim preciznijeg regulisanja dužnosti i sprečavanja zloupotreba od strane stečajnog upravnika i usklađivanja Zakona o stečaju sa postojećim Zakonom o privrednim društvima.

Dobro je i što su otklonjeni ranije uočeni problemi u primeni zakona u praksi, ali i što su uskladjena rešenja sa ustanovljenom sudskom praksom, čime se, kako ističu u AmChamu, omogućava efikasna primena samog zakona od strane sudova. Pozitivan signal za strane investitore je i detaljnije regulisanje medjunarodnog stečaja.

"Međutim, smatramo da je propuštena prilika da se uvedu i određena sistemska rešenja, kao odgovor na uočene trendove, nove pojave i probleme u tumačenju i primeni zakona u praksi", rekla je predsedavajuća odbora za privredno pravo AmChama, Nataša Lalović Marić.

Prema njenim rečima, propisivanjem obaveze pokretanja stečajnih postupaka od strane samog dužnika, u zakonom propisanim slučajevima, a zarad boljeg namirenja poverilaca i pospešivanjem mogućnosti "spasavanja dužnika" kroz reorganizaciju, te regulisanjem stečaja povezanih lica, ova značajna reforma bila bi kompletna.

"Ali, i ovaj korak je veoma važan i pruža uverenje da će se sa reformom nastaviti", dodala je Lalović Marić.

Dobar signal za investitore je, kako se dodaje, i usvajanje Predloga zakona o privatizaciji, a Američka privredna komora podržava ubrzanje i oročavanje procesa privatizacije, ali uz poštovanje fer i transparentnih uslova koji su od vitalne važnosti za uspešno sprovođenje privatizacije.

AmCham u Srbiji ističe da nastoji da održi aktivan dijalog sa Vladinim institucijama i da se zalaže za unapredjenje poslovnog okruženja u kojem bi se stvorili odgovarajući uslovi za priliv novih investicija, zapošljavanje i oporavak privrede.

U ovom cilju, reformski proces koji podrazumeva jačanje institucionalnog okvira, donošenje ključnih zakona i njihovu doslednu implementaciju u oblastima poput borbe protiv sive ekonomije, odnosno donošenje Zakona o privatizaciji i Zakona o planiranju i izgradnji, od velikog su značaja za poboljšanje poslovnog ambijenta i bolje stanje privrede, navodi AmCham i dodaje da je odlučan da, kao i do sada, podrži sve reformske poduhvate Vlade kroz javne i transparentne procese koji za cilj imaju bolje uslove poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: