Krstićeve mere "ispeglale" bi minus

Srbija bi godišnje trošila dve, možda i cele dve i po milijarde evra manje, da je Vlada odlučila da podrži mere doskorašnjeg ministra finansija Lazara Krstića.

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 27.07.2014.

16:50

Default images

Tako bi praktično “ispeglala” minus koji ima u budžetu.

Ukoliko se budu primenjivale mere fiskalne konsolidacije koje ovih dana najavljuju premijer Aleksandar Vučić i ministar privrede Dušan Vujović, država će uštedeti oko milijardu evra na godišnjem nivou. Ovo je pokazala okvirna računica Dnevnika. Nju naravno treba uzeti sa rezervom ne samo zato što konačne mere štednje još uvek nisu definisane, već i zato što u Vladi svakako barataju mnogo preciznijim podacima od novinara. Ipak, ova računica može barem okvirno da ukaže kako će se kretati stvari u srpskom buyetu ukoliko neke od najavljenih politika fiskalne konsolidacije budu primenjene.

Vujović, koji je trenutno obavlja i funkciju ministra finansija, najavio je da bi plate u javnom sektoru i penzije mogle biti smanjene za 10 procenata. Premijer Vučić je potvrdio da se o ovome razmišlja, uz napomenu da je to „poslednja mera”, dodavši da bi broj ljudi koji rade za državu realno mogao da bude smanjen najpre za pet, a potom još za tri procenta, ne precizirajući u kojim rokovima bi se to radilo. I jedan i drugi najavljuju da će sve biti precizirano u septembru kada bude usvajan rebalans budžeta za ovu godinu.

Smanjenje penzija za 10 odsto donelo bi uštedu budžetu od skoro pola milijarde evra godišnje. Naime, za penzije je u državnoj kasi izdvojeno 256 milijardi dinara, odnosno dve milijarde i 231 milion evra. Fond PIO se u Srbiji puni tako što se iz izdvajanja zaposlenih za penzijske doprinose prikupi polovina potrebnog novca za penzije, dok se druga polovina popuni novcem iz budžeta. To praktično znači da bi se budžetska izdvajanja za penzije smanjila za 20 procenata, što prema ovogodišnjoj javnoj kasi iznosi oko 446 miliona evra.

Rashodi za zaposlene u budžetu iznose 271 milijardu dinara, odnosno dve milijarde i 361 milion evra, te bi njihovo smanjenje za 10 procenata donelo uštedu od još 236 miliona. Ako bi se tome dodalo i smanjenje broja zaposlenih za osam odsto koje je Vučić najavio, budžet bi dodatno uštedeo još oko 189 miliona evra. Ukupno, smanjenje troškova državne kase iznosilo bi 917 miliona evra.

Međutim, ne izdvajaju se plate za sve zaposlene u javnom sektoru iz budžeta, na primer za one koje radi u javnim preduzećima. Ušteda koja bi se dobila smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru za osam procenata (što je oko 62.000 radnika) i smanjenjem plata za preostalih 718.000 zaposlenih za 10 procenata, bila bi osetno veća.

Računajući prema prosečnoj bruto plati od 540 evra, tako bi se ukupno, uz penzije, uštedela milijarda i 235 miliona evra godišnje. Naravno, ovo ne bi sve bila direktna ušteda budžeta, ali bi se toliko smanjili troškovi celokupnog javnog sektora na godišnjem nivou. Deo tog novca bi se možda, kroz bolje poslovanje javnih preduzeća, prelio i u buyet.

Podsetimo, država Srbija će ove godine potrošiti 2,4 milijarde evra više nego što će prikupiti kroz redovne buyetske prihode. Reč je o najvećem budžetskom deficitu u Evropi od osam odsto bruto domaćeg proizvoda i država će taj novac morati da pozajmi. Godinama unazad tako trošeći više nego što ima, država je uspela da poveća javni dug na preko 20 milijardi evra. Zbog ogromne zaduženosti u poslednje vreme se postavlja pitanje da li će međunarodni kreditori ubuduće uopšte hteti da nastave da nam pozajmljuju novac. To bi značilo bankrot države i zbog toga su neke mere štednje neizbežne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: