Nastavak izgradnje UMP-a 2015.

Nastavak izgradnje poslednje deonice severnog pristupnog puta Mosta na Adi, od Buvljaka do Tošinog bunara, sačekaće 2015. godinu, pišu "Novosti".

Izvor: Novosti

Petak, 25.07.2014.

16:39

Default images

Neimari koji će se prihvatiti posla na ovom delu unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP) trebalo bi da budu poznati do kraja godine, pre početka izgradnje treba raseliti porodice iz nehigijenskih naselja koja se nalaze na trasi buduće saobraćajnice.

Osim na levoj obali Save, polako se realizuju i planovi za projekte na desnoj obali, pa će uskoro biti poznati i detalji tunela koji će probiti Topčidersko brdo i saobraćaj sa novog mosta usmeriti prema Autokomandi.

Most na Adi i njegovi prilazi su deo prve faze UMP-a, koji bi trebalo da se proteže od kvantaške pijace do Pančevačkog mosta. Da bi ona bila završena, potrebno je još napraviti deonicu puta od Buvljaka do Tošinog bunara, u dužini od dva kilometra, koja će koštati oko 20 miliona evra.

"Za deo unutrašnjeg magistalnog prstena na delu od Antifašističke borbe do Tošinog bunara, nastavak pristupa Mostu na Adi, u toku je pretkvalifikacioni postupak za izbor izvođača u skladu sa pravilima Evropske investicione banke", kažu u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

"Poziv je otvoren do 1. avgusta, a posle procene pristiglih ponuda biće raspisan kvalifikacioni postupak, u okviru koga će biti izabran najpovoljniji ponuđač. Zaključivanje ugovora o izvođenju radova se očekuje krajem ove godine", dodaju iz Direkcije.

Međutim, pre početka izgradnje potrebno je da se rasele porodice koje žive u neformalnim naseljima duž trase unutrašnjeg magistralnog prstena na Novom Beogradu. Planirano je da porodice koje žive u nehigijenskim naseljima budu preseljene u socijalne stanove. Očekuje se da raseljavanje počne u septembru, kada je rok za završetak socijalnih stanova.

Nadležni dodaju da je istovremeno u toku priprema za izradu glavnog projekta tunela od Hipodroma do Autokomande, kao i priprema za izradu plana detaljne regulacije za deonicu od Autokomande do Šumica.

Za tunel kroz Topčidersko brdo i auto-put od Partizanovog stadiona do čvorišta Šumice, gde se ulazi u novi tunel, urađeni su idejni projekti. Trasa dalje ide ulicama Grčića Milenka i Pop Stojanovom do Bulevara kralja Aleksandra, preko Severnog bulevara i Bogoslovije do Pančevačkog mosta.

Topčiderski tunel bi trebalo da bude dug 2.172 metra. Svaka tunelska cev sadržala bi po dve saobraćajne trake od po 3,5 metara i dve ivične trake od po 0,3 metra. Po evropskim standardima projektovane su poprečne veze za prolaz vozila na 750 metara, ali i nekoliko automobilskih i pešačkih ispusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: