Pariz poštuje ugovore s Moskvom

Francuski ministar spoljnih poslova, Loran Fabijus, odbacio je kritike upućene Parizu zbog namere da Moskvi isporuči nosač helikoptera "Mistral".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

16:51

Default images

Fabijus je naglasio da "postoji pravilo da se potpisani i plaćeni ugovori moraju poštovati".

"Ugovor sa Rusjom o isporuci 'Mistrala' potpisan je 2011. Njegov potpisnik nije aktuelna vlada, ali nema veze. Postoji pravilo da se potpisani i plaćeni ugovori moraju poštovati", izjavio je šef francuske diplomatije za radio Frans Inter.

Vašington i London su žestoko osudili nameru Francuske da isporuči nosač helikoptera Rusiji. Američki predsednik, Barak Obama, izrazio je žaljenje što Pariz nije doneo odluku o suspenziji potpisanog ugovora, preneo je AFP.

"Kada je reč o tim veoma delikatnim poslovima, priznajem, treba poštovati princip koje poštuju sve države. Potpisani i isplaćeni ugovori su se uvek poštovali, ali istovremeno treba izbeći razdor i svađe unutar EU", istakao je Fabijus, aludirajući na razmirice između Londona i Pariza u poslednjih nekoliko dana.

Francuski predsednik Oland je, uoči sastanka sednice za spoljne poslove EU-a na kome je jedna od tema razvoj događaja u Ukrajini nakon rušenja malezijskog putničkog aviona i sankcije Moskvi, izjavio da će prvi ratni brod "Mistral" biti isporučen Rusiji u oktobru kao što je ugovorom predviđeno, ali da će odluka o drugom brodu "zavisiti od ponašanja Moskve u ukrajinskoj krizi".

To je dosad najjasniji signal Pariza da namerava da ispuni kontroverzni ugovor uprkos ukrajinskoj krizi, i došao je samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron rekao da bi njegovoj zemlji bilo "nezamislivo" da tako nešto učini.

"To je lažna debata koju vode licemeri. Kada vidite koliko je (ruskih) oligarha potražilo utočište u Londonu, Dejvid Kameron bi trebalo da počne s čišćenjem ispred vlastitog praga", rekao je za Frans Inter Gzavijer Bertrand, bivši francuski ministar u vladi Nikole Sarkozija, kada je sporni ugovor i potpisan.

Francuske vlasti su za sada potvrdile da isporuka prvog "Mistrala" zavisi od odluke koju na jesen treba da donese ministraska komisija zadužena za pitanje dozvole izvoza ratne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: