Konačno “zeleno svetlo“ za Prokop

Železnice Srbije saopštile su da nema više prepreka za potpisivanje ugovora sa domaćim konzorcijumom i početak radova na beogradskoj stanici Prokop.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

16:32

Default images

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbila je prigovore podnete za javne nabavke radova na rekonstrukciji železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu, saopštile su Železnice Srbije, najavivši skori nastavak izgradnje stanice.

Železnice Srbije dobile su danas dva rešenja Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, kojim se odbijaju prigovori na javnu nabavku rekonstrukcije železničkih kapaciteta u Prokopu.

Prigovori za nastavak izgradnje Prokopa, koji će se finansirati kuvajtskim kreditom od 26 miliona evra, odbijeni su tako da Železnice Srbije sada nesmetano i ubrzano mogu da nastave aktivnosti na zaključenju ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem, a zatim i na početku radova u Prokopu.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki svojim rešenjem potvrdila je zaključak Železnica Srbije, kojim je odbačen zahtev za zaštitu prava podnosilaca - "Bauwesen" iz Lazarevca, "Meta Balkan" iz Beograda, "GIP Konstruktor" iz Beograda i "Remont pruga" iz Sarajeva.

Ta komisija je, takođe, rešenjem odbacila i zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva "Toplički centar za demokratiju i ljudska prava" iz Prokuplja.

Železnice Srbije već danas su započele aktivnosti da se u najkraćem roku zaključi ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, kako bi radovi u Prokopu što pre mogli da započnu.

Ugovor je već pripremljen i praktično je spreman za potpisivanje, a odmah nakon toga počelo bi i uvođenje izvođača radova u posao.

Železnice Srbije spremne su da u najkraćem mogućem roku uspešno završe sve pripremne aktivnosti.

Taj posao na tenderu je, sa najnižom ponuđenom cenom, dobio konzorcijum firmi okupljenih oko Energoprojekta, koji je obuhvatio "Energoprojekt - Niskogradnju", "Energoprojekt - Visokogradnju", "Energoprojekt Opremu", "ZGOP" i "AŽD".

Železnice Srbije dobile su prethodno i saglasnost kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj na Izveštaj tenderske komisije za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu.

Javnim pozivom bilo je predviđeno da je maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu 420 dana.

Radovima u Prokopu obuhvaćeni su kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u "Beograd centru", odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu.

Prokop danas koriste samo vozovi gradske železnice "BG Voz", a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi, ali i da se brže i efikasnije realizuje projekat Beograd na vodi.

Ugovor o kreditu sa kuvajtskim Fondom za arapski ekonomski razvoj potpisan je 10. decembra 2012. godine, a konkursna dokumentacija sa kuvajtskim partnerima usaglašena je krajem 2013.

Nakon toga raspisan je i tender za izvođače radova, koji je okončan 28. februara ove godine, ali tek nakon odbijanja prigovora stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora i skori početak radova u Prokopu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: