Sigurniji posao samo uz dobru ideju

Ako biste da uložite tri do pet hiljada evra i postanete svoj gazda, morate da budete spremni na veliki rizik.

Izvor: RTS

Četvrtak, 24.07.2014.

13:01

Default images

Od početka godine u Srbiji je osnovano skoro 14.000 preduzetničkih radnji.

Ali u istom periodu više od 8.000 je zatvoreno. U poslu može dobro da prođe samo onaj ko ima dobru ideju, smatraju stručnjaci.

Jasna Moravac ujutru otvora kozmetički salon, a uveče poslednja iz njega izlazi. Slobodne dane nema. Deset godina je radila za druge, a onda uložila oko 5.000 evra u sopstveni posao. Pola godine radi, a još nije na pozitivnoj nuli.

"Kad dođe prvi u mesecu ja ne razmišljam o svojoj plati i zaradi, razmišljam da treba da platim sve troškove državi, treba da platim zaposlene, poslednja stvar je da razmišljam da li sam zaradila", kaže Jasna Moravac.

Od početka godine više od 600 frizera krenulo je Jasninim putem. Međutim, u istom periodu zatvoreno je 336 kozmetičkih i frizerskih salona. Lista onih koji najčešće firme otvaraju, ali i najbrže stavljaju katanac jeste slična. Na njoj su vlasnici restorana brze hrane, keteringa, konsultantskih kuća.

Dušan Korunoski iz Unije poslodavaca rekao je da je poslovna klima u Srbiji dosta loša, i da dobro može da prođe jedino onaj ko ima dobru ideju za koju se zahteva veliko ulaganje i samim tim nema konkurenciju.

Prema njegovim rečima, sve male poslovne ideje koje zahtevaju malo novca da bi se otpočele imaju veliku konkurenciju. Konkurencija i nedostatak novca česti su razlozi zbog kojih se u vode malih preduzetnika ne upuštamo.

Ko se usudi da hleb zaradi kao preduzetnik, prvo mora dobro da proceni ima li kupaca za robu ili uslugu. U suprotnom, on je samo kockar.

"Zato se građani i hvataju za svaku neku novu, šarenu priču, gaje lešnike sa tartufima ili sade maline, ne shvataju da ako svi gajimo maline u istom kraju - mi ćemo oboriti cenu maline", smatra Korunoski.

Čak i preduzetnike sa dobrom idejom, mogu da obore veliki nameti. Pomogla bi im promena zakonskog i fiskalnog rama u kome posluju.

Docent na Ekonomskom fakultetu Dušan Marković rekao je da je neophodno da država sprovede određene poreske promene kako bi u prvom periodu poslovanja preduzetnika obezbedila poreske olakšice.

Oni koji bi novac da ulože moraju dobro da razmisle, jer nemaju pravo na grešku. Prva šansa, za mnoge je i poslednja. Za gubitke odgovaraju celokupnom imovinom. I nema mesta ni gajenju lažnih nada. Ako ne uložite mnogo, ne očekujte veliku zaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: