U Srbiji 770.000 nezaposlenih

Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) na evidenciji ima 770.000 nezaposlenih i taj broj neznatno opada, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Izvor: Beta

Sreda, 23.07.2014.

09:44

Default images

"Najviše je nezaposlenih mladih i starijih od 50 godina", kazao je Martinović za Radio-televiziju Srbije.

U Srbiji je stopa nezaposlenosti između 20 i 21 odsto, i stagnira od oktobra prošle godine što je pozitivno, imajući u vidu da je 2012. porasla za 26 odsto, rekao je Martinović.

On je potvrdio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji dvostruko viša nego u zemljama Evropske unije, ali je ocenio da je Srbija "na dobrom putu da se izbori s tim".

Martinović je rekao da će novi Zakon o radu početi da daje efekte iduće godine time što će olakšati zapošljavanje.

"Sam zakon ne može da bude razlog za otpuštanje, već to može biti smanjena privredna aktivnost, nedostatak posla. Poslodavci u svakom trenutku mogu na zakonit način da se reše viškova koji će sada imati šanse da nađu drugi posao, jer poslodavci neće imati smetnje kao pre", kazao je on.

Martinović je kazao da je NZS za ovu godinu dobila 200 miliona dinara, od čega 540.000 za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Upitan o poreskom dugu NSZ od 96 miliona dinara, Martinović je rekao da je taj dug već smanjen za 53 miliona, a nastao je zbog toga što su neke filijale NSZ dvaput podnosile poreske prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: