Vrela stolica za ministra privrede

Odlaskom Lazara Krstića iz Vlade Srbije, ostalo je upražnjeno mesto ministra finansija.

Izvor: RTS

Sreda, 23.07.2014.

09:20

Default images

Izvesno je da će na to mesto doći dosadašnji ministar privrede Dušan Vujović, pa će se tražiti njegov naslednik.

Ko god da dođe na to važno mesto, susrešće se sa velikim očekivanjima. Njegovi prethodnici znaju da će mu biti neophodne i ekonomske i političke veštine.

Stolica u ministarskom kabinetu jedna je od najvrelijih, a skicu dobrog kandidata daju sindikati - često će se viđati na pregovorima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da nismo imali čoveka iz privrede koji je radio, koji je stvarao, koji je vodio velike firme, koji je umeo da napravi svoj proizvod, koji zna šta je muka, šta znači proizvesti i šta znači isplatiti plate.

"Zadnjih 15 godina takvog ministra privrede nismo imali", ističe Orbović.

Sindikati očekuju čoveka koji će otvarati radna mesta. Sa novim ministrom, ali i sa poslodavcima, radiće i u Socijalno-ekonomskom savetu - mestu čestih nesuglasica u poslednje vreme. U očekivanjima su, ipak, saglasni.

"Pre svega očekujemo ambijent, ne u smislu nekih pogodnosti koje bi davala država jer ova država nema više mogućnosti za neke pogodnosti. Nisam siguran da je izlaz u povoljnim kreditima. Jer sa kreditom ili bez kredita - treba da postoji mogućnost da neka investicija i vrati sebe", kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Do izbora novog ministra, Dušan Vujović vodiće resore i privrede i finansija. U toj ulozi, koja je, zbog obima posla, dobila nadimak "superministar", u prethodnoj vladi pre rekonstrukcije bio je Mlađan Dinkić.

Ministar Vujović neće morati da ide daleko - ministarstva privrede i finansije nalaze se na istoj adresi. Biće blizu da svom nasledniku prenese šta ga čeka do kraja mandata, pre svega rešenje dugotrajnog problema preduzeća u restrukturiranju, završetka privatizacije, rešenje pitanja gubitaša među javnim preduzećima, ali i veliki posao pronalaženja novih investitora koji bi otvarali nova radna mesta.

Pre tri godine, takođe u toku mandata jedne vlade, resor privrede tada je od Mlađana Dinkića preuzeo Nebojša Ćirić. Iako su se okolnosti pomalo i promenile, nema dilemu da li novi ministar treba da bude stručnjak ili političar.

Nekadašnji ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da novi ministar privrede mora da bude ekonomista.

"Mislim da je važno da se na mestu ministra privrede objedini i taj stručni deo ili ekspertski, ali i politički. Ministar privrede samostalno ne može puno toga da uradi - tu mora da postoji politička volja", kaže Ćirić.

Nekadašnji ministar budućem poručuje da će kao posebnu veštinu morati da razvije komunikaciju sa preduzećima - onim najvećim, moraće svakom pojedinačno da se posveti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: