"Južni tok zaslužuje ustupak EK"

Rusija poštuje Treći energetski paket Evropske unije, a pravila ne mogu da se menjaju retroaktivno, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2014.

08:53

Default images

Lavrov je u u Sofiji posle razgovora sa najvišim bugarskim zvaničnicima naveo da je to je osnovni princip međunarodnog prava i istakao da su sporazumi o principima, sa državama koje učestvuju u projektu izgradnje Južnog toka, postignuti pre dosta vremana, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

Šef ruske diplomatije je rekao da strateško partnerstvo između Moskve i Brisela treba da prevaziđe trenutnu fazu u međusobnim odnosima.

"Svaki problem treba da bude rešen na obostrano prihvatljivim principima i Južni tok nije izuzetak", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o ustupcima koje je Rusija spremna da učini. On je dodao da postoji veliki broj primera ustupaka koje je učinila Evropska komisija u okviru Trećeg energetskog paketa sa dobrim razlozima.

"Mi smo naglasili potrebu izgradnje Južnog toka kako je ranije planirano i ponovo potvrdili našu spremnost da nastavimo konstruktivni dijalog sa svim zainsteresovanim stranama - državama koje su uključene u projekat Južnog toka i sa Evropskom komisijom", rekao je Lavrov.

Šef bugarske diplomatije Vigenin je rekao da projekat izgradnje Južnog toka nije samo u intersu Bugarske, već je u interesu celog regiona Jugoistične Evrope i EU u celini.

"Mi podržavamo njegovo sprovođenje u skladu sa zakonima i normama EU", istakao je šef bugarske diplomatije i dodao da se nada da će aktivni dijalog sa Evropskom komisijom omogućiti što pre nastavak izgradnje Južnog toka na teritoriji Bugarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: