Šverc “pojede“ 2.700 stanova

Za nepune dve godine šverceri rezanim duvanom su oštetili srpski budžet za 200 miliona evra, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Utorak, 17.06.2014.

20:35

Default images

Od ovog novca može da se isplati 900.000 prosečnih penzija u našoj zemlji, ili sagradi oko 2.700 neprofitnih stanova, što je više od polovine naselja "Stepa Stepanović“.

Procenjena veličina ilegalnog tržišta duvanskih proizvoda na celom zapadnom Balkanu je oko šest milijardi komada cigareta ili 14 odsto celokupnog tržišta.

Smatra se da se sankcioniše tek deseti deo proizvođača rezanog duvana koji na crno prodaju tu robu. Zbog ovoga su velike teškoće u prilivu sredstava u državnu kasu. Planirani prihodi od akciza na rezani duvan lane su bili 104,8 milijardi dinara, a naplaćeno je 83,8 milijardi dinara. Gubici u maloprodaji su 22,5 milijardi dinara zbog crnog tržišta rezanog duvana. Prodaja jednog kilograma rezanog duvana smanjuje promet za 10.500 dinara.

Odlučna borba protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom i cigaretama ključ je za obezbeđivanje stabilnih budžetskih prihoda ne samo u Srbiji, nego i u svim zemljama zapadnog Balkana, posebno imajući u vidu da javne finansije ovih zemalja u velikoj meri zavise od akciza na duvanske proizvode. "Prihodi od oporezivanja duvanskih proizvoda u regionu zapadnog Balkana iznose oko dve milijarde evra godišnje i predstavljaju važan izvor prihoda za budžet", kaže Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI („Japan tobako internacional“) za zapadni Balkan.

"Dobra i već uobičajena praksa u očuvanju održivih prihoda u većini zemalja u regionu jesu predvidiva i postepena povećanja akciza definisana akciznim kalendarom. Makedonija je usvojila desetogodišnji kalendar, Srbija petogodišnji, Albanija četvorogodišnji kalendar, dok je Bosna i Hercegovina strogo definisala godišnja povećanja"

Kako se bude približavala Evropskoj uniji, Srbija mora svoju akciznu politiku da prilagodi EU standardima. Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 komada cigareta. Trenutno, kod nas minimalna akciza iznosi 47 evra na 1.000 komada cigareta. Važno je da se razlika postepeno premosti, a rešenje je petogodišnji akcizni kalendar. Usvajanjem novog kalendara, po isteku starog 2016. godine, bio bi dobar pristup za premošćavanje razlika do 2020. godine u skladu sa planom Ministarstva finansija.

"Izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biće usvojene u parlamentu u narednih nekoliko nedelja, što će pomoći u suzbijanju sive ekonomije i povećati prihode u budžetu", rekao je Lazar Krstić, ministar finansija u Vladi Srbije.

"Zakon predviđa rigidne mere za one koji se bave nelegalnim prometom duvana, ali i za one registrovane koji u promet stavljaju cigarete bez markice. Očekujem prve konkretne poteze u borbi protiv ilegalnog prometa duvana. Kanali nisu nepoznati".

"Ne postoji samo jedno rešenje koje će iskoreniti ovaj, sve veći problem. Nijedna vlada, izvršni organ, ili proizvođač ne mogu se sami efikasno boriti sa problemom ilegalne trgovine duvanskim proizvodima. Samo zajednički napori mogu doneti rezultate", kaže Pekez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: