Zbog njih gube profit, a ćute

Svaki treći privrednik tvrdi da gubi trećinu godišnjeg prometa zbog onih u sivoj zoni, ali istovremeno, svaki drugi ne bi prijavio kolegu koji tako posluje.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

18:14

Default images

Ovo su rezultati amlete Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i američkog USAID-a.

Prema anketi, koja je sprovedena među 250 privatnih preduzeća, čak svaki šesti privrednik tvrdi da mu siva ekonomija "pojede" polovinu godišnjeg prihoda.

Pri tom, ispitanici kažu da im nelojalna konkurencija najveću štetu pravi tako što nerealno obaraju cene, što vodi do manjeg prometa i na kraju onemogućava ulaganje u tehnološki razvoj. Od 250 ispitanih predstavnika privatnih firmi, polovina tvrdi da u njihovoj delatnosti postoje neregistrovana preduzeća.

Zanimljivo je da i pored svega anketa pokazuje da više od polovine ispitanika ne bi prijavilo konkurentsku firmu koja posluje u sivoj zoni. Pritom, među preduzetnicima je taj procenat i veći, 69 odsto, dok je među preduzećima manji, 54 odsto.

Kada je reč o zaposlenima koji rade na sivo, pa deo plate dobiju preko računa, a deo na ruke, i firmi koje ne izdaju fiskalne račune, rezultati ankete NALED-a i USAID-a su takvi da tek sedam odsto kompanija smatra da u njihovoj delatnosti nema preduzeća koja ne prijavljuju radnike ili ne plaćaju PVD.

Sa druge strane, svaki peti ispitani smatra da je ova praksa široko raširena i da više od polovine preduzeća u njihovoj delatnosti ne prijavljuje radnike ili ne plaća PDV.

Svaki četvrti privrednik ukazuje da polovina radnika u njihovim delatnostima ima ugovor, ali nisu prijavljeni na celokupnu zaradu, dok svaki treći smatra da više od 40 odsto radnika u njihovoj oblasti radi bez ikakvog ugovora.

Kada je reč o borbi države protiv sive ekonomije, svi predstavnici 250 anketiranih preduzeća lično podržavaju borbu protiv sive ekonomije, osim jednog koji smatra da je siva ekonomija nužna zbog egzistencije malih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: