Italijani bi da nam pomognu oko OIE

Privrednici italijanskog regiona Benevento zainteresovani za saradnju sa srpskim kompanijama u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

15:28

Default images

Takođe, Italijani su izrazili interesovanje za eko-građevinarstvu, tretmanu otpadnih voda i čvrstog otpada.

Sekretar provincije Benevento Đuzepe Marcijano kazao je u Privrednoj komori Srbije (PKS) da su predstavnici italijanskih kompanija spremni da srpskim privrednicima prenesu znanja u naprednim tehnologijama i razgovaraju o mogućnostima saradnje.

On je istakao da su u regionu Benevento realizovani brojni projekti izgradnje stambenih celina bazirani na uštedi energije, ali ne samo konstrukcijom solanih panela već i izgradnjom postrojenja za prečišćavanje tople vode i drugih OIE.

"Važno je širenje kulture značaja uštede električne energije, pre svega u malim opštinama i malim zajednicama", kazao je Marcijano.

Prema njegovim rečima, u regionu Benevento razvijen je sektor tretmana opasnog otpada, ali i prečišćavanja voda uz minimalne troškove, upotrebom određenih biljaka, a ne skupih konstrukcija za prečišćavanje.

Savetnik predsednika PKS Aleksandar Perić kazao je da će znanje italijanskih stručnjaka biti izuzetno značajno Srbiji u periodu posle poplava, jer će se, kako je ocenio, suočavati s problemima nestašice električne energije i lignita.

Direktor sektora za internacionalizaciju Privredne komore Beneventa Donato Skarinci izrazio je nadu da će srpske i italijnske kompanije razvijati saradnju i u drugim oblastima, poput poljoprivredno-prehrambene industrije, navodeći da je taj region poznat po proizvodnji vina i testenina.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović istakao je da je Italija značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, navodeći da je robna razmena u 2013. dostigla 4,8 milijardi dolara, a u prva četiri meseca 2014. obim razmene je dostigao 1,7 miliona dolara.

On je naveo da su italijanske kompanije u poslednjih 10 godina u Srbiji investirale dve milijarde evra.

Prema podacima PKS, u Srbiji posluje 400 firmi s većinskim italijanskim vlasništvvom, a koje zapošljavaju 20.000 radnika. U bankarskim i finansijskim uslugama italijanske kompanije su zastupljene u Srbiji 25 odsto, dok u sektoru osiguranja italijanske kompanije imaju udeo od 44 odsto.

Planirano je da danas u Privrednoj komori budu održani pojedinačni razgovori predstavnika srpskih i italijanskih kompanija koje su zainteresovane za saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: