Rusi ozbiljni: Da se ovo ne ponovi

Srbija mora učiniti sve da se kršenja pravila izvoza svinjskog mesa u Rusiju više ne ponavljaju, kaže iz Veterinarsko-sanitarne inspekcije Aleksej Aleksejenko.

Izvor: Beta

Utorak, 17.06.2014.

14:53

Default images

Prema njegovim rečima, u suprotnom, Rusija može uvesti ozbiljnija ograničenja.

Aleksejenko je agenciji Beta kazao da u Srbiji postoji problem sa veterinarskom kontrolom mesa.

"Danas smo dobili pismo od veterinarske službe Srbije u kojem obećavaju da će preduzeti veoma ozbiljne mere kako bi pooštrili svoju kontrolu", rekao je on.

Aleksejenko je objasnio da je Rusija uvela zabranu za proizvođača koji je meso iz drugih zemalja deklarisao kao meso iz Srbije.

"Srbija mora da sprovede svoju službenu istragu i da učini sve da se takva kršenja više ne pojavljuju. Mi razumemo da ekonomski uslovi u Srbiji nisu laki, zbog čega neka preduzeća pokušavaju da izvrdaju. To je apsolutno nedopustivo, ne samo iz razloga bezbednosti, već i što prete da nanesu štetu celoj poljoprivrednoj grani", rekao je on.

"Jer, ako takva kršenja budu sistematična, kao što se dešava sa nekim drugim zemljama, možemo uvesti ozbiljnija ograničenja, globalnija. Mada, mi to ne želimo", dodao je Aleksejenko.

On je naglasio i da je sa kolegama iz Srbije dogovoreno da Rusija uzvozi samo cele svinje, ili polovine, jer se na takvoj produkciji jako dobro vidi veterinarski pečat, koji svedoči o tome da je svinjetina proizvedena upravo u Srbiji.

"Mi se nadamo da će to što se sada dogodilo, ići u korist našim odnosima, jer će u Srbiji veterinarska služba kao garant bezbednosti uvesti red i da će srpske kompanije moći da nam izvoze svoju produkciju", naveo je Aleksejenko.

Predstavnici srpske i ruske vlade dogovorili su danas u Moskvi konkretne mere za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije na to tržište.

"Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju", izjavio je potpredsednik vlade Rasim Ljajić istakavši da očekuje skoro rešenje tog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: