Od zajmova rehabilitovati 1.100 km

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija sa najavljenim zajmovima, koje bi skupština trebalo da ratifikuje, rehabilitovati 1.100 km puteva.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

14:27

Default images

Sa ova tri zajma koja uzimamo od Svetske banke, Evropske investicione banke i EBRD, uz učešće Srbije mi ćemo rehabilitovati 1.100 km puteva u Srbiji”, rekla je ona predstavljajući pred poslanicima više međunarodnih sporazuma o zajmu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla da će Republika Srbija učestvovati u rehabilitaciji sa 116,2 miliona evra ili 29 odsto ukupnih sredstava sledeće godine, EIB sa 100 miliona evra ,EBRD 100 miliona evra i Svetska banka sa 73,8 miliona evra.

Ona je rekla da će biti rehabilitovane 54 deonice,a da su prioriteti pravljeni prema stanju puteva, ekonomskoj isplativnosti i regionalnoj povezanosti.

“Plan Vlade je da do 2020.godine saobraćaj poveća učešće u BDP na 8 do 8,5 odsto, a danas je oko 5 odsto. Sa druge strane, svima je jasno da Srbiji trebaju i sigurni putevi čime danas ne možemo da se pohvalimo”, navela je ona.

Ministarka je navela da je u Srbiji 70 odsto puteva u lošem stanju, za razliku od zemalja u okruženju gde je maksimum 35 odsto putne mreže u lošem stanju. “Samo 8 posto lolaklnih puteva zadovljava kriterijume i oni su u dobrom stanju”, navela je ministarka.

Prethodno su nadležni skupštinski odbori razmotrili u prihvatili predložene međunarodne ugovore u načelu o kojima se raspravlja u plenumu.

Reč je o Predlogu zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora između Republike Srbije i Evropske investicione banke ''Rehabilitacija i bezbednost puteva'', Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu - Projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Treća tačka je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu Projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: