Čanak:Nema dogovora o Zakonu o radu

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da još nije postignut dogovor oko spornih odredbi u Zakonu o radu.

Izvor: Beta

Utorak, 17.06.2014.

13:18

Default images

Te odredbe, kako je rekao tiču se proširenog dejstva kolektivnog ugovora i da će razgovori o tome biti nastavljeni narednih dana.

On je agenciji Beta kazao da je u jučerašnjim razgovorima predstavnika dva reprezentativna sindikata - "Nezavisnosti" i Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S), s premijerom Aleksandrom Vučićem zaključeno da to pitanje treba da bude rešeno što pre.

Čanak je podsetio da sindikati zahtevaju da u novom zakonu o radu kolektivni ugovor ima prošireno dejstvo, jer se trenutno kolektivni ugovori odnose na članice Unije poslodavaca, a pitanje je, kako je rekao, da li Unija i postoji kao organizacija.

"O reprezentativnosti Unije poslodavaca luksuz je govoriti, pitanje je da li oni i postoje kao organizacija, a indikativno je i da se niko ne žali na njihovu reprezentativnost", naglasio je Čanak.

On je dodao da kolektivni ugovori koji se primenjuju u Srbiji ne odskaču od evropskih standarda, i poslodavci nemaju razloga da se plaše kolektivnih ugovora.

"Ako se ukine prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i ovako nastavi, ukidaju se i kolektivni ugovori", naveo je Čanak i dodao da sindikati nisu izmislili prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, već poslodavci.

Prema njegovim rečima, funkcija sindikata svuda u svetu je kolektivno pregovaranje, zbog toga sindikati postoje, a bez toga se zatvaraju.

"Ukoliko nema kolektivnih ugovora, nema ni sindikata", naglasio je Čanak.

On je potsetio i da sindikat "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije traži da se u fazu primene zakona o radu, a ne kreiranja, uključi i Privredna komora Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: