Srbijagas najgori, NIS najbolji

Ukupan gubitak 510 javnih preduzeća u Srbiji u 2013. iznosio je 51 milijardu dinara, što je za 6,7 odsto manje nego prethodne godine.

Izvor: Beta

Utorak, 17.06.2014.

12:20

Default images

Međutim, to je 2,2 puta više od ukupnih gubitaka cele privrede, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

"Javna preduzeća zapošljavala su 98.182 radnika, što je 1,248 više nego prethodne godine, odnosno što je 10 odsto ukupnog broja radniku u privredi", rekla je na konferenciji za novinare registrator u ARP Ružica Stamenković.

"Najveći gubitaš bilo je preduzeće Srbijagas sa 50 milijardi dinara, Železara Smederevo imala je gubitak od 15 milijardi dinara, Robne kuće Beograd imale su gubitak od osam milijardi dinara, a Preduzeće za puteve Beograd četiri milijarde dinara", kazala je ona.

Stamenkovićeva je dodala da je najveći dobitak ostvarila Naftna industrija Srbije sa 52 milijarde dinara, a veće dobitke imali su i Telekom od 15 milijardi dinara, Telenor od 11 milijardi, Delez od četiri milijarde, Elektrosrbija od četiri milijarde, Kostolac 3,6, Termo elektrana "Nikola Tesla" 3,4 milijarde, dok je Rudarski basen Kolubara imao dobitak od tri milijarde dinara.

Kako je ocenila, "smanjenju negativnog rezultata privrede prvenstveno su doprineli više nego prepolovljeni finansijski gubitak kao posledica pada rashoda i negativnih kursnih razlika".

Prema njenim rečima, 2013. je bilo registrivano 150 preduzeća u restrukturiranju, a najviše u sektoru prerađivačke industruje, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Ta preduzeće su, kako je kazala, zapošljavala 47.789 radnika, nešto manje nego 2012, i imala su gubitke od 48 milijardi dinara, odnosno za petinu manje nego 2012, ali je to dvostruko više od gubitaka cele privrede.

"Ta preduzeća su 85,4 odsto poslovanja finansirala iz pozajmljenih izvora, odnosno tuđeg kapitala, a za njihovo redovno poslovanje nedostajalo je 264 milijarde dinara", kazala je Stamenkovićeva.

Gubici preduzeća u restrukturiranju iznosili su 411 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: